fbpx

Documentarul Colectiv: Cum a ucis indiferența persoane nevinovate?

64 de morți, 186 de răniți, o singură ieșire, foc, teamă. Cam așa s-ar descrie drama de la clubul Colectiv din 30 octombrie 2015, cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte. Și de parcă nu ar fi deja destul de tragică această poveste, după un an s-au descoperit și alte probleme legate de acest caz – sistemul sanitar defectuos, minciuna, dar și corupția în care este scufundată România.

Aceste lucruri sunt scoase la iveală prin ochii jurnaliștilor de investigație în documentarul Colectiv din 2019, în regia lui Alexander Nanau. Tot de Alexander Nanau au fost regizate și documentarele Peter Zadek pune în scenă Peer Gynt, Lumea văzută de Ion B, Toto și surorile lui. Și acestea au avut nominalizări și premii câștigate, însă documentarul Colectiv a reușit o premieră pentru țara noastră. Este primul film românesc nominalizat la Premiile Oscar, în două categorii: „Cel mai bun film internațional” și „Cel mai bun film documentar”.

Colectiv urmărește povestea de după incendiu, din anul 2016. Părinții își plâng copiii morți „dintr-o eroare de comunicare”. Au fost mințiți, pacienții nefiind transferați la timp. Toată lumea știa că autoritățile și-au făcut treaba impecabil, dar de fapt lumea primea un mesaj-șablon: „Avem tot ce ne trebuie. Copiii dumneavoastră sunt tratați mai bine decât în Germania.” Jurnaliștii de investigație de la Gazeta Sporturilor vor căuta adevărul. În film este prezentată realitatea dintr-o redacție – telefoanele care sună mereu, munca de documentare, dar și interogarea surselor, oferindu-ți parcă senzația că te uiți la Toți oamenii președintelui. Cătălin Tolontan este Bob Woodward și Răzvan Luțac este Carl Bernstein, iar echipei i se adaugă și Mirela Neag.

Imagine din club de la izbucnirea incendiului

Un medic nu a mai suportat „situația roz din spitale” și informează jurnaliștii despre existența unor infecții nosocomiale ascunse, care au dus la moartea mai multor pacienți. Ancheta se adâncește și se află că producătorul de dezinfectanți Hexi Pharma își falsifica produsele din fabrică, punând o concentrație mult mai mică. Acesta făcea livrări în peste 350 de spitale din țară. Rețeta nu a fost schimbată nici după dezastrul de la Colectiv. Cum spune și Mirela Neag: „În loc să omoare bacteriile, ne omoară pe noi.” Și chiar și pe sine – Dan Codrea moare brusc într-un accident de mașină. Chiar dacă pare că a scăpat, secretele lui au rămas pe rănile supraviețuitorilor din Colectiv. 

Dezvăluirile nu se opresc aici. SRI știa de aceste lucruri și, deşi au fost informați liderii, nu au făcut nimic. Oamenii ies în stradă, sunt revoltați și scandează „Corupția ucide!”, „Demisia!”. S-a ajuns chiar la contestarea clasei politice și numirea unui guvern apolitic, provizoriu. Apare un nou Ministru al Sănătății – Vlad Voiculescu, o voce tânără, care pare că va aduce o schimbare în bine. „Toată procedura de selecție a managerilor este o mizerie.”, spune acesta.

Cred că partea în care se văd viermii ieșind din capul bolnavului îți poate întoarce stomacul pe dos, dar te face și să te rogi să nu ajungi niciodată la spitale cu manageri cu mulți bani în buzunare și prea puține investiții în secții. Florin Secureanu, managerul spitalului Malaxa, lua bani din casieria clinicii. Și nu doar de câteva ori, de 1.075 de ori. Ajunge și el cercetat.

Pare că România își revine după această tragedie națională, așa-i? Ei bine, se răstoarnă iar situația. Vin alegerile și pare că totul s-a dus de râpă.

De-a lungul documentarului putem observa scene de prim plan, gros plan, dar și de plan general și de ansamblu, cameramanul jucându-se abil cu unghiurile de filmare pentru a contura foarte bine personajele. Sunt prezentate chiar şi înregistrări din momentul în care a luat foc spațiul în care a avut loc concertul Goodbye to Gravity, imagini de la accidentul lui Dan Codrea sau din momentul când au fost făcute probele la dezinfectanți. Durează doar o oră și 49 de minute și este un fir destul de ușor de parcurs. Cel mai emoționant moment rămâne cel în care o familie își împărtășește suferința pierderii copilului lor. M-a sfâșiat.

Filmul este unul complex și transmite emoții intense. Nu cred că există persoană care să nu fi auzit de Colectiv sau să nu fi auzit de cineva care a murit acolo. Merită văzut. Îți poate oferi stări mixte. Mie mi-a arătat că într-un timp atât de scurt nu poate fi schimbată societatea, dar poate este și o lecție să ne implicăm mai mult. E trist. Dar #nuuităm

Distribuie:

Erika Iszlai

Erika Iszlai

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!