fbpx

Descoperă Timișoara, primul oraș din România în miniatură

V-ați imaginat vreodată că un oraș poate intra într-o… cutie? Sună puțin absurd, dar este un lucru cât se poate de realizabil. Timișoara la cutie reprezintă un proiect creat din dragoste pentru istoria, arhitectura și poveștile unice ale Timișoarei, dar și pentru a transmite mai departe dragul de acest oraș copiilor, în special. Acest concept le oferă și celor mai mari ocazia de a se (re)îndrăgosti de oraş și de a-l privi cu ochi de turist. Farmecul Timișoarei se regăsește în sfera sa culturală distinctă.

Elisabeta Varga-Piatek, mama unui băiețel de 3 ani, așa cum se descrie ea, a creat un joc dinamic și creativ, ce aduce la viață și ilustrează frumusețea și autenticitatea istorică a orașului de pe Bega. Betty dezvoltă diferite proiecte care să o țină aproape de familie și din care să beneficieze și fiul ei. „De aici vine motivația mea pentru proiectele pe care le fac.”

Își redescoperă pasiunile în activitățile sale zilnice. Aceste pasiuni ies la suprafață și se materializează prin fiecare proiect pe care îl dezvoltă. „Ceea ce fac acum mă pasionează. Nu este un job la care să mergi opt ore pe zi și care poate să nu îți placă atât de mult. Jobul meu sau ceea ce încerc eu să fac vine din pasiunea mea pentru oraș, pentru copilul meu, pentru joacă. De aici cresc și proiectele.”, spune ea.

Când și cum mai exact a luat naștere acest proiect? În toamna anului trecut, Betty a mers împreună cu familia sa în vizită la niște rude în Polonia. Mai exact, în Katowice, unde a descoperit mai multe expoziții de miniaturi dinamice, „cu trenulețe, lego și cu diferite tematici.” Fiind cu gândul mai mereu acasă, i-a venit ideea de a face ceva similar și în Timișoara, deoarece sunt multe clădiri istorice cu povești. Nu și-a permis să organizeze o expoziție, însă s-a gândit la ceva mai accesibil și oamenilor; să descopere orașul „în joacă”.

I-a povestit colegei sale de proiecte, Nicoleta Ciocov, ce intenționează să facă și au început de îndată să coacă ideea și să contureze un plan de lucru. L-au „corupt” și pe Dan Ungureanu – unul dintre cei mai îndrăgiți ilustratori de cărți de copii – și s-au pus pe treabă. Inițial, totul era gândit ca un proiect-test, mai degrabă, o încercare. Nu și-au propus să facă lucruri mărețe dintr-o dată. „E bine să iei lucrurile pas cu pas și să crești organic.”

Astfel, și-au pus mințile la contribuție și au ales cartierul cel mai reprezentativ: cetate. Au legat un parteneriat cu cei de la Asociația Prin Banat și au realizat o cutie dinamică, în cele mai mici detalii, împreună cu partenerii de la Heritage of Timișoara și câțiva arhitecți, istorici și ghizi turistici. Au selectat cinci clădiri emblematice, construite în diferite perioade istorice, provenind din genuri arhitecturale și poziții geografice diverse: Palatul Salamon Brück, Primăria Veche, Fosta casă „La Leu”, Opera Română din Timișoara și Cinematograful Studio. „Funcționează trei teatre de stat, în trei limbi ale minorităților. A fost deschisă prima bibliotecă cu sală de împrumut din Imperiul Habsburgic pe teritoriul Timișoarei. Sunt niște povești care ar trebui aflate. Aceste povești am încercat să le rezumăm pe o parte din produsele din Timișoara la cutie.”

Dan Ungureanu a redesenat o bună parte din harta centrului istoric al Timișoarei, din care a fost creat, ulterior, un puzzle din 60 de bucăți. Cutia, în sine, pe lângă planșele din care se realizează machetele 3 D, conține și niște cartoline care ilustrează povestea clădirii. Acestea pot fi trimise drept cărți poștale sau vederi persoanelor dragi. Se pot și înrăma. De asemenea, cutia poate fi utilizată și ca suvenir sau un cadou autentic, în ediție limitată.

Betty e de profesie psiholog. A lucrat în domeniu puțin timp, în cadrul unei organizații neguvernamentale din Timișoara. Spune că de la formarea sa în psihologie până la ultimul proiect demarat, Timișoara la cutie, toate lucrurile sunt legate între ele. Chiar dacă nu a continuat cu psihologia, afirmă că poate să fructifice informațiile acumulate din domeniu în toate activitățile pe care le face, inclusiv în acesta. Astfel, cutia poate fi privită și ca pe „o activitate terapeutică, manuală, care te desprinde de cotidian.” Nu este dedicată exclusiv copiilor. E concepută și pentru pasionații de construcție, arhitectură și lucru manual. Componentele sale dezvoltă motricitatea fină, memoria, atenția, cultura generală și mai ales, încrederea în sine.

„Dincolo de partea aceasta de joacă, de a construi clădirile, de a face machetele 3 D, este partea educațională; prin care vrem să transmitem istoria clădirilor, cine le-a construit, ce s-a întâmplat acolo. Dorim să creștem gradul de conștientizare asupra orașului.”

Ideea a fost bine primită atât de publicul timișorean, cât și de cel național și din străinătate. Drumul lor nu se oprește doar la un singur cartier. Plănuiesc să se extindă și să pregătească cutii pentru toate cartierele din Timișoara, dar și pentru alte orașe din țară.

Pe lângă acest proiect, Betty, împreună cu mica ei echipă, a înființat și Asociația Pelicula Culturală, prin intermediul căreia, de câțiva ani buni, organizează proiecții de film în Timișoara. Proiecții în spații care au o poveste de spus, în clădiri care nu prea sunt accesibile publicului larg. Un proiect important al peliculei, organizat împreună cu Asociația Marele Ecran, este Festivalul de Film Ceau Cinema.

Acum trei ani a început să lucreze și la ideea unui „loc de joacă educațional, multicultural, multilingv și calitativ din punct de vedere al materialelor folosite.” Astfel a apărut spațiul de joacă și lectură Ludoteca Habarnam. Însă, din cauza pandemiei, activitatea acolo a trebuit suspendată.

Pentru Betty, Timișoara la cutie reprezintă „o apropiere de oraș, o cunoaștere mai bună și pentru mine. O ocazie de a apropia pe alții de frumusețea orașului și de a responsabiliza oamenii de a privi orașul și de a vorbi despre el. Să înțeleagă ce este important într-un mediu urban, pentru a păstra legătura cu trecutul, conexiunea cu istoria și cu ce s-a întâmplat aici. Lucruri pe care ar fi bine să le valorizăm și să le dăm mai departe.”

Instrucțiunile de folosire, magazinul online și alte detalii despre proiect pot fi găsite pe site-ul lor, dar și pe pagina de Facebook.

*Fotografiile au fost preluate de pe pagina de Facebook: Timișoara la cutie.

Author

Distribuie:

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!