fbpx

Denis Iovescu, campion mondial la karate în 2022, masterand și antrenor. Care sunt secretele din spatele succesului?

Pasiune, respect, muncă și disciplină. Așa descrie Denis Iovescu sportul pe care îl practică încă din copilărie – karate. Ambiția și orele de antrenament au stat la baza rezultatelor pe care sportivul român le-a obținut, devenind în cele din urmă campion mondial la karate în anul 2022.

Masterand în anul II la Fitness și Performanță Motrică în cadrul UVT, Denis reușește cu brio să îmbine educația cu pasiunea. Totuși, munca lui nu se oprește aici, căci el ajută și la formarea viitorilor campioni, fiind și instructor sportiv. 

Cum și-a descoperit dragostea pentru karate, cum a evoluat pe parcursul anilor și dacă au existat momente dificile în carieră ne spune chiar el, cel mai bun sportiv al județului Timiș, conform titlului pe care l-a obținut în 2021.

Practici karate de la vârsta de 7 ani. Totuși, când a fost momentul în care ai simțit că acest sport este pentru tine?

Dintotdeauna am fost pasionat de filmele de acțiune, cu tot felul de luptători, cu samurai și ninja. Înainte să merg la karate, pe la grădiniță, am fost o lună-două la judo și eram foarte încântat că după două antrenamente deveneam și eu un „ninja”. Așa credeam la vârsta aia. Totuși, nu m-am ținut mult, pentru că nu mi-a plăcut. Apoi, în clasa I, când am luat primul contact cu antrenorul meu, care a venit în clasa noastră, ne-a prezentat sportul și ne-a dat un pliant, și după ce m-au bătut mult părinții la cap – m-am dus la primul meu antrenament de karate. Acolo am fost foarte impresionat de tot: de la atmosferă, la colegi, la cum se desfășura antrenamentul. Mi-a plăcut foarte mult, chiar de la primul antrenament am învățat multe lucruri. 

Dacă ar trebui să descrii sportul acesta în 3-4 cuvinte, care ar fi acelea?

Cred că ar fi: pasiune, respect, muncă și disciplină. În special respect, pentru că asta ni se spune de la început. Karate-ul începe și se termină cu respect, în primul rând față de locul unde te antrenezi, respect față de partenerul cu care te antrenezi, pentru că dacă el nu ar fi acolo, tu nu ai putea să evoluezi, și, nu în ultimul rând, respect față de antrenor.

Cum consideri că ai evoluat pe plan profesional și spiritual de când ai început și până în prezent? 

Am evoluat foarte mult. Dacă mă uit în urmă, sunt o persoană cu totul și cu totul diferită. Am avut o evoluție care m-a schimbat. Din copilul emotiv care eram, am devenit adultul de astăzi, care are mare încredere în forțele proprii. 

În perioada 2-7 iulie 2022 ai participat la Campionatul Mondial de Karate în Florida, unde au fost prezenți 1460 de sportivi. Acolo ai câștigat titlul de campion mondial la categoria -85 de kg. Ce impact a avut acest titlu asupra ta? 

M-am bucurat foarte mult, a fost un titlu mult așteptat, deoarece mă antrenez de mult timp și mă antrenez intens. Am mai fost de câteva ori foarte aproape să obțin acest premiu, dar nu am reușit. Acum pur și simplu a fost o încununare a muncii depuse până în momentul acela. 

Pe lângă titlul de campion mondial, ai obținut și alte premii ca: locul I la categoria Kumite la prima etapă a Turului European WUKF (Las Vegas), campion european la categoria -85 kg și titlul de cel mai bun sportiv al județului Timiș. De câte ore de antrenament pe săptămână e nevoie pentru a obține astfel de rezultate? 

Cred că undeva la 6-7 antrenamente. Dacă ar fi să cuantific în ore, aș spune că ajung la 8-9 ore de antrenament în fiecare săptămână.

Care a fost cel mai dificil moment din cariera ta de până acum? Dar cel mai frumos?

Nu am avut neapărat momente dificile, dar fiecare sportiv are și urcușuri și coborâșuri. Au fost momente în care poate nu am avut neapărat rezultate foarte bune, dar de 3-4 ani sunt destul de constant în ceea ce fac, nu am oscilații foarte mari. În ultima vreme, aproape peste tot unde merg sunt pe podium. Cel mai frumos cred că a fost momentul când am reușit să obțin centura neagră. 

Antrenorul tău este Bede Laszlo Arthur, Maestru Emerit al Sportului. Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat de la el? 

În primul rând, am învățat să fiu corect cu mine, iar mai apoi să fiu o persoană cu coloană vertebrală, adică să fiu loial oamenilor din jurul meu. Am învățat să fiu o persoană pe care alți oameni se pot baza. 

Ai vreun model, vreun idol? 

Am avut când eram mic. Dar acum vreau să devin propriul meu model. Nu am neapărat un model pe care să-l urmez, vreau să fiu unic și vreau să mă mențin cât mai „original”. De asta și clubul de unde fac parte se numește Sport Record Original.

Cum reușești să îmbini masterul cu sportul și campionatele naționale și internaționale? 

Cred că totul ține de organizare. Se mai întâmplă să lipsesc uneori de la cursuri când am cantonamente sau când am competiții, dar mă descurc. La master, programul este și mult mai lejer decât a fost la licență. Acolo, mai ales în anul III, a fost un pic mai greu, dar acum aș zice că mă descurc destul de bine cu programul. 

Ce vei face după ce termini Masteratul de Fitness și Performanță Motrică?

Vreau să continui cu ceea ce fac și acum, să concurez și să continui și cu grupa mea, pentru că acum am devenit și antrenor de karate. 

Ce ai transmite tinerilor care decid să o ia pe acest drum și să înceapă să practice acest sport? 

Să facă asta doar dacă sunt 100% pasionați și să nu își piardă încrederea în ei. Să fie mereu la fel de pasionați ca în prima zi când s-au apucat de karate și să nu renunțe niciodată. 


Sursă fotografii: arhiva personală a lui Denis

Author

Distribuie:

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!