fbpx

De pe scenă și din culise: Ioan Holender, sufletul timișorean din opera vieneză, prezent la UVT

„Scena și culisele – ieri și azi” a fost un eveniment găzduit de Universitatea de Vest din Timișoara, la începutul lunii noiembrie, adresat iubitorilor culturii și muzicii. Evenimentul face parte din Timișoara Ideas Fest și a avut ca scop aducerea în prim-plan a unei personalități de excepție: celebrul muzician, bariton, impresar artistic și director managerial al operei din Viena, originar din România, renumitul Ioan Holender. 

Atât copii, cât și tineri, adulți, profesori universitari, au așteptat încântați să cunoască una dintre cele mai importante personalități din industria operei muzicale.

Conferința a fost moderată de Sever Voinescu, redactorul-șef al revistei ,,Dilema Veche“, care a ghidat publicul în conversația captivantă, în calitatea sa de comentator cultural avizat. 

Discursul de început a fost rostit de Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul universității, care i-a introdus pe spectatori în sfera discuției care urma să aibă loc:

„Membru al comunității academice UVT, distins cu titlul de Doctor Honoris Causa UVT, maestrul Ioan Holender este un simbol al Europei muzicale și al unei culturi profunde, care își are centrul la Viena, unde se află binecunoscuta școală central-europeană de muzică clasică.“

 Născut la Timișoara, Ioan Holender a avut cea mai lungă durată de serviciu la renumita instituție muzicală Wiener Staatsoper. Cu o carieră de excepție și o pasiune nemărginită pentru operă, care a inspirat generații întregi de-a lungul timpului, Holender este un nume care „strălucește” în lumea artistică internațională, precum și un membru marcant al comunității evreiești, având cel mai lung mandat la Opera din Viena, una din cele mai prestigioase scene lirice ale lumii. S-a înscris la Conservatorul de Stat din Viena unde a studiat muzica clasică între 1960 și 1962, după care a început să cânte ca bariton la teatrele de operă din Viena, Klagenfurt și Sankt Pölten.

    Holender a rememorat cu nostalgie anii studenției și tinerețea sa, amintind momentele memorabile trăite în cadrul Operei:

„Noi nu facem operă pentru noi, facem operă pentru public, pentru a-l servi.“

A povestit publicului despre viață și cultură, profesionalism, muzică, scenă și culise, despre Viena și Timișoara. Holender este și fost președinte de onoare al Asociației Timișoara 2021, pe vremea când se pregătea programul cultural.

 Spre sfârșitul evenimentului, moderatorul conferinței a invitat publicul la sesiunea de întrebări și răspunsuri, iar în amfiteatru au răsunat voci curioase și întrebări care au stârnit interesul invitatului.

 Una dintre aceste întrebări a fost pusă de către Directorul Teatrului German de Stat, Lucian Vărșăndan, absolvent al Universității de Vest: „Mai are lumea sau opera de astăzi personalități sau vedete care să fie comparabile cu vedetele pop?“. Muzicianul a răspuns că în prezent nu mai există voci și artiști la nivelul de altădată, dar cu toate acestea, opera își păstrează farmecul de-a lungul timpului. O altă întrebare, cu care și-a încheiat apoi discursul Ioan Holender, a fost: ,,Câte voci din operă v-au impresionat dincolo de glas, prin felul în care s-au prezentat pe scenă și în afara acesteia? “. ,,Multe. Foarte multe. Toate.“, a fost răspunsul sincer și plin de empatie al acestuia.

     „Timișoara Ideas Fest” este un proiect de anvergură, dedicat ideilor și oamenilor care inspiră comunități. Evenimentul este parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023“.

Distribuie:

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!