Chiar dacă deținerea unei mașini are anumite avantaje aparente, cum ar fi confortul sau timpul mai scurt pe care îl parcurgi când te deplasezi dintr-un loc în altul, dezavantajele sunt mult mai multe. Răul pe care i-l facem planetei atunci când mergem cu mașina este mult mai mare decât binele pe care ni-l facem nouă.
Conform Parlamentului European, mașinile particulare poluează cel mai mult, emițând 60,6% din totalul de emisii de CO2 provenite din transportul rutier european.
Conform Departamentului de Conservare a Mediului al New York State, atunci când combustibilul arde într-un motor cu ardere internă, monoxidul de carbon, oxizii de azot și hidrocarburile sunt eliberate în aer. Acestea provoacă leziuni ale țesutului pulmonar și pot cauza sau agrava boli respiratorii, cum ar fi astmul. Răul pe care îl provoacă poluarea autovehiculelor nu se oprește aici, deoarece aceasta contribuie la formarea ploilor acide și emite gaze cu efect de seră care cauzează schimbările climatice.
Pe lângă faptul că mașinile distrug planeta, acestea pot provoca stres și nervi. Statul în trafic a devenit un adevărat calvar pentru persoanele care locuiesc în marile orașe, astfel încât, avantajul cel mai mare al unei mașini, și anume rapiditatea cu care poți ajunge unde îți dorești, a dispărut.
Alternative prietenoase cu mediul pentru mersul cu mașina
- Mersul pe jos
Poate că nu este cea mai bună idee pentru distanțe foarte mari, dar dacă vrei să mergi la magazinul din apropierea casei, este cea mai bună alegere.
Mersul pe jos nu poluează în niciun fel aerul și, conform Harvard Health Publishing, poate fi soluția pentru a pierde în greutate, a scădea tensiunea arterială și colesterolul, dar și pentru a stimula memoria. Totodată, reduce stresul și riscul de boli de inimă, diabet, cancer și multe altele.
- Mersul cu bicicleta
Mersul cu bicicleta este la fel de benefic pentru noi și pentru planetă ca mersul pe jos, singura diferență fiind rapiditatea cu care poți parcurge anumite distanțe.
De asemenea, bicicletele ocupă mult mai puțin spațiu decât mașinile, ceea ce înseamnă că nu au nevoie de mult loc pentru a fi parcate, nefiind necesare defrișările.
- Transportul în comun
Mijloacele de transport în comun dăunează mediului, însă, dacă le folosim în locul mașinii, putem reduce considerabil poluarea. Doar imaginați-vă cum arată 40 de oameni într-un autobuz, față de 40 de oameni, fiecare în propria mașină. Poluarea produsă de un autobuz este, evident, mai mică decât cea produsă de 40 de mașini.
Timpul de parcurgere al unei distanțe pare să fie egal în cazul mașinii și al mijloacelor de transport în comun, dar nu este, de fapt, așa. Cei de la Digi24 au făcut un experiment în care două echipe au plecat de la București spre Sinaia – o echipă cu trenul și cealaltă cu mașina. Echipa care a plecat cu trenul a parcurs distanța București-Sinaia în două ore. În schimb, echipa care a mers cu mașina a ajuns la destinație abia după șapte ore.
Așadar, transportul public este mai prietenos cu mediul decât transportul cu mașina, dar și mai eficient.