fbpx

Oamenii fericiți citesc și beau cafea?!

de Miriana Iorgovan

Fericirea stă în lucrurile mici. Asta ne spune și titlul cărții Oamenii fericiți citesc și beau cafea. Să fie, totuși, adevărat? Îți poate aduce fericirea simplul fapt că citești și bei cafea? În ciuda titlului, care trebuie să recunosc că m-a făcut să citesc cartea, aceasta nu e nici pe departe o carte care vorbește despre fericire. Sau cel puțin nu la începuturile ei. Cred că titlul acesta a fost ales de către autoare mai de grabă pentru a crea impact. Și în cazul meu a reușit.

Că tot am adus vorba de autoare, numele ei este Agnes Martin-Lugand, o fostă psiholoagă și actuală scriitoare franceză. Încadrată la categoria ficțiune, romanul de dragoste Oamenii fericiți citesc și beau cafea este cartea de debut a autoarei, care a devenit un bestseller la foarte scurt timp după publicare, în 2016.

Oamenii fericiți citesc și beau cafea este de fapt numele unei cafenele de lectură, al cărei proprietar este Diane, protagonista cărții. Însă nu, ea nu este un manager fericit care se bucură de succesul cafenelei ei din mijlocul Parisului. Diane este o văduvă tristă, care și-a pierdut soțul și fetița într-un accident de mașină. Ea refuză să accepte această nenorocire care s-a abătut asupra ei și se închide în ea, refuzând să socializeze sau să mai iasă din hainele lui Collin, soțul ei.

Singurul pe care-l mai acceptă în viața sa este Felix, prietenul ei homosexual, care o și ajută să țină cafeneaua pe picioare. „Am făcut totul pentru a mă întoarce în lumea celor vii și să nu mă mai scufund în iluzii paranoice.”, spune ea la un moment dat în carte. Însă totul pare să se sfârșească într-o zi.

Sătulă de cercul depresiv în care se învârte, Diane ia hotărârea de a se muta în Irlanda, loc în care Collin și-ar fi dorit foarte mult să meargă împreună. Deci, cumva, tot nu reușește să se desprindă de trecut. Decizia aceasta însă, nu îi încântă deloc pe Felix sau pe părinții ei. Și asta pentru că Diane e genul de persoană care nu poate face niciodată nimic singură. Chiar ea mărturisește la un moment dat acest lucru: „Cu siguranță eram incapabilă să rezolv cea mai mică problemă fără ajutorul cuiva; părinții mei aveau dreptate. Îmi venea să îmi dau o palmă.”

Totuși, ea nu se lasă înduplecată și își duce planul la bun sfârșit. Ajunsă în Irlanda, își cunoaște noii vecini, începe ușor să socializeze și să iasă din carapacea ei. Dar, bineînțeles, nu totul poate fi bine mereu. „Răul” din această ecuație este Edward. Genul de tip morocănos, sobru, pe care nu îl scoți nicicum din ale lui. Să fie însă chiar atât de rău acest Edward? Ei bine…nu.

Fără să dau prea multe detalii, vă spun că Diane și Edward reușesc să stea unul lângă altul fără să se omoare. Și asta datorită lui Postman Pat, câinele lui Edward, pe care Diane îl îndrăgește nespus. Ba mai mult, cei doi ajung destul de departe cu „socializarea”, până când apare în peisaj fosta soție a lui Edward. Aici totul (sau poate nu) se rupe, chiar dacă sora lui încearcă să o convingă pe Diane să rămână. Ea hotărăște să se întoarcă la Paris și să își reia activitatea la cafenea alături de Felix și să înceapă să trăiască din nou.

Poate pare o poveste ușor clișeizată. Sunt sigură că nu este ceva nemaiîntâlnit de un iubitor de lectură, însă e o poveste care te captivează din prima și este o carte simplă, ușor de urmărit, cu un limbaj accesibil. E o carte relaxantă, care clar nu îţi dă voie să o lași din mână până nu o termini. Sau cel puțin, eu așa am făcut. Chiar dacă nu v-ați lăsat convinși, este de menționat că Oamenii fericiți citesc și beau cafea are și o continuare. Practic, abia acolo începe schimbarea lui Diane. Vă las să descoperiţi singuri în ce sens!

 

*Sursă imagine: ioanasoare.ro

Distribuie:

În Bine

În Bine

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!