fbpx

Daniel Funeriu la UVT: „Învață, că ce-ai în cap nu-ți ia nimeni!”

Universitatea de Vest din Timișoara a organizat recent Conferința „Himere în educație”, unde invitatul special a fost Daniel Funeriu, fost ministru al Educației. Evenimentul face parte dintr-o serie mai largă de conferințe, toate fiind incluse în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.

În Aula Magna, Daniel Funeriu și-a expus ideile, făcând o analogie între tema sa de discuție – himerele din educație – și o conferință ținută de Ștefan Procopiu în anul 1933, intitulată „Himere din știință”.

Prin această conferință, fostul ministru al Educației nu și-a dorit să ne convingă de ceva, ci a venit să pună pe masă niște idei care trebuie dezbătute în zilele noastre. A vorbit despre cum societatea românească nu știe încotro să meargă în domeniul educației, propunând alternative care ar putea aduce învățământul pe drumul cel bun.

Principalele soluții despre care a vorbit ua fost:

  • utilizarea internetului mai mult în scop educațional decât pe post divertisment;
  • ierarhizarea programelor de studii și nu a universităților;
  • combinarea învățământului tradițional cu cel online;
  • adoptarea „action research-ului” de către profesori.

La finalul conferinței, Daniel Funeriu a reușit să tragă un semnal de alarmă asupra a ceea ce se întâmplă cu educația în România, făcându-ne să reflectăm puțin asupra sfatului primit de la bunica lui: „Învață, că ce-ai în cap nu-ți ia nimeni!”.

Mai jos, Daniel Funeriu a răspuns la câteva din curiozitățile noastre legate de învățământul românesc și nu numai.

Dumneavoastră ați introdus programul săptămâna altfel. De unde v-a venit ideea?

Am vizitat un liceu privat din Cluj împreună cu inspectorii școlari generali și am văzut această săptămână altfel. Secretara de stat Oana Badea mi-a sugerat să o facem și am acceptat.

Ați fost în Japonia pentru o perioadă. Cum vi se pare sistemul de învățământ de acolo față de cel din România?

Ar trebui scris un tratat întreg despre asta. E mult mai riguros. În regulă generală nu e posibil să compari sisteme educaționale diferite pentru că ele se adresează unor popoare diferite.

 Ce anume îi lipsește învățământului românesc?

Exigența. Exigența față de elevi, față de părinți, față de profesori și conducători. 

Ce îmbunătățiri credeți că au adus camerele de supraveghere în educație?

Curățarea fraudei generalizate, care devenise bacalaureatul din România, a adus cu sine o întreagă reformă morală. Știind că nu mai poți frauda, te pui cu burta pe carte dacă vrei să iei bacalaureatul. Din păcate, nivelul necesar pentru bacalaureat nu este suficient de înalt.

La conferință ați menționat că internetul este folosit mai mult pentru divertisment. De ce considerați că se întâmplă acest lucru?

Pentru că trăim o epocă a abundenței, în care oamenii nu prea mai au grija zilei de mâine și au mult timp pentru divertisment. Internetul face ca divertismentul să fie la îndemână.

Author

Distribuie:

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!