Poluarea este o problemă majoră pe întreaga planetă. Deși nu pare atât de semnificativă, impactul pe care acest fenomen îl are atât asupra mediului, cât și asupra noastră este unul uriaș. Știai că aproximativ 400.000 de oameni mor anual, la nivelul Uniunii Europene, din cauza poluării cauzate de ozon, particule de praf și dioxid de azot?
Doar pentru că nu vedem sau simțim consecințe imediate, nu înseamnă că trebuie să tratăm poluarea cu indiferență. În cele ce urmează, îți voi arăta cum poți reduce impactul asupra mediului schimbând mici aspecte din rutina ta zilnică.
Înlocuiește paiele și plasele din plastic cu alternative reutilizabile sau mai puțin poluante
O pungă de plastic se descompune în aproximativ 20 de ani, poate și mai mult, în timp ce un pai din plastic are nevoie de până la 200 de ani pentru a se descompune.
Înlocuirea acestor lucruri poate fi un prim pas spre o planetă mai sănătoasă. Atunci când mergi la cumpărături poți alege, în loc de clasicele pungi din plastic, una de carton.
Dacă acestea nu sunt pe placul tău, plasele textile sunt cea mai bună alternativă. Le poți găsi peste tot, de la supermarket-uri sau chiar second hand-uri. Le poți chiar da o notă personală, cu câteva culori și puțin talent la desen.

În ceea ce privește paiele, poți opta pentru cele de carton sau cele metalice, care vin și cu un dispozitiv de curățare, pentru a le păstra mereu curate.

Folosește mai puțină energie electrică
Dioxidul de carbon degajat în timpul producerii energiei electrice este un mare factor poluant. Cu câtă energie electrică consumăm, cu atât mai multă este produsă și poluarea în creștere.
Atunci când nu ai nevoie de anumite dispozitive, le poți deconecta de la sursa de alimentare pentru a nu risipi curentul electric. Poți, de asemenea, să oprești dispozitive precum televizorul sau calculatorul atunci când nu le folosești, pentru a nu rula inutil în fundal. Nu aprinde lumina când nu ai cu adevărat nevoie, și ești cu un pas mai aproape de a contribui la salvarea planetei.

Citește cărți electronice în loc de cărți în format fizic
24 de copaci sunt tăiați pentru a produce o tonă de hârtie. Pentru a nu face parte din categoria persoanelor care folosesc hârtia în exces, poți alege să citești cărți în format electronic, fie direct pe telefon, fie pe dispozitive special create pentru aceste activități.
Nu trebuie să avem o carte în mână pentru a ne bucura de ea, iar pe deasupra, citind cărți electronice, ajutăm la risipirea unui procentaj mai mic de hărtie.

Folosește vehiculul personal doar atunci când este necesar
Aproape 30% din totalul emisiilor de dioxid de carbon din Uniunea Europeană este provenit din transport. Pentru a face acest număr să nu mai crească, te poți deplasa cu mașina numai atunci când este absolut necesar. Evită să conduci pe distanțe foarte scurte sau în locuri unde te poți deplasa pe picioare.
Dacă totuși nu poți merge pe jos, o alternativă bună ar fi bicicleta. Astfel te poți bucura și de vremea frumoasă, când este cazul, și te poți deplasa oriunde ai nevoie.
