fbpx

Cum s-a răsfrânt perioada pandemică asupra corpului tău? Noul limbaj al trupului, văzut de artistul Adrian Ghenie

În perioada 20 aprilie – 18 iunie, la Timișoara pot fi văzute desene și picturi ale artistului Adrian Ghenie într-o expoziție numită The Impossible Body / Corpul imposibil, prezentată în premieră în oraș și creată special cu această ocazie.

Adrian Ghenie este unul dintre cei mai cunoscuți artiști contemporani români și un adevărat fenomen al pieței internaționale de artă, cunoscut mai ales pentru temele istorice abordate, pentru interpretarea inedită a unora dintre subiectele dificile ale secolului al XX-lea.

Artistul, în vârstă de 45 de ani, s-a născut în Baia Mare și a absolvit Universitatea de Artă și Design la Cluj-Napoca, în 2001. Prima sa expoziție solo a avut loc în 2006, sub titlul If You Open It, You Get Dirty/ Dacă o deschizi, devii murdar, în galeria Planul B din Cluj, unde artistul este co-fondator.

Expoziția curentă se învârte în jurul perioadei pandemice și a felului în care aceasta s-a manifestat în viețile noastre. Faptul că majoritatea activităților presupuneau într-o formă sau alta interacțiunea cu tehnologia – a avut un impact important asupra corpului nostru – și un efect dismorfic, încercând să ne aducă exteriorul în spațiul nostru intim. 

„Corpul imposibil” ne vorbește despre o perioadă statică a lumii, de imobilizare în casă. Astfel, artistul a surprins ceea ce se întâmpla înăuntrul caselor, „oamenii-device-uri”, legați de telefoanele lor și de Netflix.

Adrian Ghenie, odată cu această perioadă, a observat un nou limbaj al trupului, diferit de cel din secolele trecute. De pe pânza acestuia se desprinde o nouă figură umană, cu volume mari și cu posturi neașteptate, ce posedă membre prelungite și suferă mutații impuse de tehnologie. Artistul și-a însușit „greșelile” de pe pânze ca fiind ceva natural acestui secol; liniile firești al unui corp uman static.

Alcătuită din 15 lucrări, expoziția pune accent pe spațiile goale și pe transparență, toate detaliile speculând plasticitatea. Abstractul și formele din lucrări poartă privitorul către o altă dimensiune, una cât se poate de actuală, dar redată într-o formă inedită, în care realitatea se combină cu imaginația modelată de tehnologie.

Expoziția se găsește în Pavilionul ISHO (Bd. Take Ionescu, 46C) și se poate vizita de miercuri până sâmbătă, între orele 12:00-18:00.

Author

Distribuie:

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!