fbpx

Cum gestionezi anxietatea? Webinar online la UVT

Mulți dintre noi au trecut printr-o criză de anxietate, în special în studenție. Din ce în ce mai mulți oameni sunt anxioși față de anumit aspect sau o anumită situație.

Este dovedit științific faptul că anxietatea este o stare negativă prin care oamenii își creează singuri gânduri negative și își blochează instant acțiunile ulterioare. De exemplu, devenim anxioși când ne gândim că avem de prezentat un proiect sau o lucrare în fața colegilor și a cadrului didactic, fiindcă s-ar putea să ne facem de râs, să ne pierdem și totul o să iasă greșit.

Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră din Universitatea de Vest din Timișoara (CCOC – UVT) a organizat în recent un webinar online dedicat tuturor studenților care se simt anxioși înainte de sesiune, numit ,,Gestionarea anxietății”.

Webinarul a început cu prezentarea organizatorului, George Bunescu, consilier în carieră și coordonator în cadrul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră UVT, dar și cu prezentarea tematicii abordate: ,,Conceptul de anxietate”; ,,Mecanisme proprii de gestionare a anxietății”; ,,Modalități și tehnici de autoreglare comportamentală în anxietate”; ,,Q&A – curiozități despre stările de anxietate”.

Dar ce este, de fapt, anxietatea? Prin definiție este un sentiment de neliniște, îngrijorare sau frică în legătură cu viitorul. De exemplu, s-ar putea să ne simțim îngrijorați în legătură cu susținerea unui examen sau înaintea unui interviu de angajare.

Anxietatea este generată de o situație (urmează un examen), iar pe urmă intervine predicția negativă (o să pic acel examen). După acea predicție, automat se creează anxietatea, care provoacă un comportament dezadaptativ, adică ne lăsăm păgubași și ne gândim că nu mai are rost să învățăm, pentru că și-așa nu mai mergem să susținem acel examen.În cadrul webinarului s-au prezentat câteva modalități de autoreglare comportamentală în anxietate. Există patru tehnici foarte importante care vor regla comportamentul atunci când suntem în starea de anxietate:

  • Avocatul predicției – Ce dovezi susțin predicțiile negative pe care le fac?
  • Evaluarea situației – Care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla?
  • Identificarea resurselor personale – Dacă cel mai rău lucru se întâmplă, ce pot face în legătura cu asta?
  • Mindfulness – Activități de relaxare și de respirație.

Putem gestiona comportamentul anxios prin experimentare și nu prin evitare. De exemplu, atunci când avem o întâlnire cu un antreprenor în vederea angajării, mergem să vedem ce se întâmplă, chiar dacă emoțiile foarte puternice ne copleșesc și ne fac să ne întoarcem din drum. Nicidecum nu evităm acea întâlnire, pentru că în primul rând, noi pierdem o ocazie importantă și în al doilea rând, acea persoană cu care ne întâlnim își va pierde din timp.

Activități care ajută împotriva anxietății sunt: plimbarea prin natură, recreerea, cititul, ascultatul muzicii, suportul moral și ajutorul specializat.

Ultima etapă din acest webinar a constat într-un Q&A, în care reprezentantul CCOC a răspuns la câteva întrebări legate de anxietate și combaterea acesteia.

Sursa foto: psychologytoday.com

Concluzia webinarului ar putea fi rezumată astfel: ,,Stai drept în fața anxietății și zâmbește-i! Împrietenește-te cu ea și înțelege-o atunci când are un moment de răzvrătire, dar nu uita că uneori e bine să nu îi dai prea multă importanță… o să i se urce la cap.’’

Distribuie:

Sergiu Muntean

Sergiu Muntean

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!