fbpx

Cum ajută Universitatea Politehnica în lupta contra pandemiei?

Anitta Pelin
Anitta Pelin
91226864_10159049155881789_3174764315383169024_n

În contextul pandemiei, nici Universitatea Politehnica Timișoara nu a rămas indiferentă, rămânând un membru activ și aproape de oameni și instituții. În acest sens, Hotelul Casa Politehnicii 2 a fost pus la dispoziția cadrelor medicale, care au solicitat un astfel de serviciu, pentru ca membri familiilor lor să nu fie expuși. De asemenea, s-a pornit o colaborare cu Spitalul Militar Timișoara pentru spațiile Hotelului Casa Politehnicii 1.

UPT nu a contribuit doar cu spații de cazare, ci și prin producerea dezinfectanților în laboratoarele proprii sau a componentelor realizate la imprimantele 3D din dotare, dar și prin contribuția voluntară a cadrelor didactice și cercetătorilor la pregătirea aparaturii pentru secțiile de Anestezie-Terapie Intensivă din spitalele timișorene. 

Cu sprijinul Departamentului CAICON (Chimie Aplicată și Ingineria Compușilor Organici și Naturali) și ai Departamentului MEO (Măsurări și Electronică Optică) au fost recondiționate, până la începutul lui aprilie, șase ventilatoare pentru terapie intensivă respiratorie. Această recondiționare a fost posibilă datorită folosirii unor componente și module recuperate din componente similare, cât și prin achiziționarea unora noi. Cu aceste ventilatoare pot fi amenajate trei saloane de terapie intensivă. 

S-a lucrat și la un stetoscop electronic, foarte util pentru examinarea zilnică a pacienților infectați cu SARS-COV-2, aflați în stare critică. Stetoscoapele clasice sunt dificil de utilizat cu echipamentul de protecție folosit și există riscul expunerii medicului la contaminare. 

În premieră națională a fost realizat de către colectivele de cercetare UPT și prototipul unui dispozitiv de sterilizare a aerului expirat de pacienți. Funcționarea dispozitivului se bazează pe reducerea încărcăturii microbiologice prin expunerea la radiații ultraviolete de tip UVC a aerului expirat de pacienții intubați și ventilați mecanic. 

Prototipul este în faza de testare în laborator, pe un ventilator de terapie intensivă, rezultatele preliminarii fiind promițătoare. Institutul Oncogen va asigura infrastructura necesară testării din punct de vedere microbiologic a dispozitivului. După încheierea testelor, Universitatea Politehnica Timișoara intenționează patentarea dispozitivului.

*Foto: Universitatea Politehnica Timișoara

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Articole recente

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!