fbpx

Cultura unește comunitatea

Andreea Iager Tako. Un nume la fel de creativ precum proiectele pe care le reprezintă. Simpla ei prezență emană un pozitivism ieșit din comun. Am știut de la primele fraze că o să ne înțelegem de minune. Discuta degajat cu mine, de parcă ne cunoșteam de-o viață. Pentru ea, voluntariatul s-a transformat în meserie. Andreea este o tânără mamă dedicată pasiunii sale care a reușit, împreună cu soțul ei, să dea naștere unor proiecte cu un mare succes în Timișoara și în toată țara. Este vorba despre festivalul PLAI, centrul Ambasada, JazzTM sau BEGA!.

Cultura reprezintă universul său de desfășurare. Fiind o fire liberă și creativă, Andreea a jonglat de mică cu teatrul, ca mijloc de exprimare, dar și cu gimnastica: ,,Eram foarte activă la Palatul copiilor, făceam și gimnastică. După clasa I, am ales teatrul și, cumva, acesta a reprezentat pasiunea mea de mică. Am avut norocul de a fi într-un grup de teatru muzical, în care am făcut producții pe care le duceam la București. Am gravat și un disc.”

Teatrul a ajutat-o să se exprime artistic. A studiat fotografia și artele filmului în Statele Unite, a participat la concursuri și a avut parte de experiențe care au ajutat-o să își dezvolte cunoștințele din zona culturală. ,,Mi-am dat seama că astfel de experiențe interculturale nu numai că sunt valoroase pentru dezvoltarea unui individ, dar sunt cumva foarte importante pentru viziunea pe care o ai asupra societății, asupra vieții, de cum valorizezi inclusiv propria ta identitate etnică.”, spune ea. Dar, cu toate acestea, a decis să se întoarcă în țară pentru a studia psihologia.

Acum reușește să îmbine frumos meseria de ,,mamă” cu proiectele, deși uneori simte că nu mai are timp pentru toate. ,,Te dedici foarte mult atunci când faci lucrurile cu sufletul. Acum caut un echilibru, trăim vremuri în care suntem solicitați și testați indiferent de domeniul în care activăm. E o presiune de <repede și acum> pe care noi, în acest context cultural, o simțim. Timpul de calitate e ceva la care tânjim cu toții.”

Voluntariatul a contribuit semnificativ în luarea deciziilor pe plan profesional. Experiența obținută în urma acestor activități a determinat-o să realizeze ceva care să facă parte din ea. Împreună cu partenerul său de viață, au decis să vină cu o idee nouă pentru lumea culturală din Timișoara și să înființeze un festival de muzică și artă. Această idee a apărut în 2006 și care s-a materializat ulterior, în urma unei simple vizite la Muzeul Satului Bănățean: ,,Am privit muzeul și cumva am rămas uimiți de starea în care se afla. Era ca un diamant neșlefuit și o parte din identitatea noastră. Atunci am zis că ar fi fain să facem un concert acolo. Pentru mine era foarte importantă conexiunea și învățarea prin niște experiențe care să meargă dincolo de a veni la un concert.” Atunci s-a născut Festivalul PLAI (nu play), unde muzica, arta și cultura au făcut un front comun. PLAI nu este doar un festival de muzică. Este un eveniment care aduce oamenii împreună, care creează pasiuni și face loc diversității. Pentru cei nerăbdători, să știți că Festivalul PLAI se va desfășura în această toamnă, în perioada 11-13 septembrie.

Au vrut să facă ceva diferit și au reușit. ,,Oamenii au ajuns să ne spună că ar trebui să fie un PLAI în fiecare weekend!”. Echipa de voluntari din toate colțurile țării, partenerii culturali, finanțatorii, dar mai ales publicul sunt cei care au contribuit la nașterea unui fenomen, a unui festival care se bucură de un succes indiscutabil de la an la an. De aici a început să se contureze și povestea Ambasadei, un centru cultural independent, o întreprindere socială: ,,La început era doar un vis. Împreună cu câțiva prieteni ne imaginam cumva un centru pentru ONG-uri.”

Provocările legate de sustenabilitate, deciziile privind investițiile, dar și dificultățile care au apărut în cadrul întregului proces de organizare, nu i-au împiedicat pe cei doi entuziaști să își vadă și acest vis cu ochii în 2014. ,,Și noi suntem consumatori culturali și am învățat făcând. Credem în eficientizarea resurselor și în impactul pozitiv creat asupra oamenilor.” Ambasada este un spațiu menit să încurajeze colaborarea între organizații, pasiuni și oameni, unde ideile pot fi puse la cale într-un mediu creativ și plin de culoare. 

Printre lucrurile bune realizate de Andreea și echipa ei se numără și JazzTM, un festival muzical menit să realizeze conexiuni între iubitorii de muzică de calitate. ,,Cultura și producția artistică trebuie susținută de stat. Accesul tuturor la cultura de calitate este foarte important.”, spune tânăra antreprenor. Anul acesta, Festivalul JazzTM va avea loc în perioada 3-5 iulie.

Recent, a fost implementat și proiectul BEGA!, care își face deja simțită prezența prin instalațiile interactive numite Happy Wall-uri, puse în diferite puncte din Timișoara. Proiectul face parte din programul cultural Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021.Andreea Iager Tako a fost nominalizată la JCI Ten Outstanding Young Persons Romania 2017, un proiect internațional, ce are drept scop recunoașterea tinerilor care excelează în domeniile lor de activitate și care creează schimbări pozitive în comunitate. Povestea ei de succes reușește să inspire spre bine și spre crearea de lideri ingenioși și determinați.

Distribuie:

Lorena Păcurar

Lorena Păcurar

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!