Ești elev și te întrebi cine va lupta pentru drepturile tale atunci când ele vor fi încălcate? Cine va avea grijă ca tu să poți avea un proces educațional corect și armonios? Cine va fi prietenul tău pe perioada școlii? Află că există Consiliul Național al Elevilor, cu reprezentanți și în județe. Iată câteva dintre luptele pe care CNE le-a purtat pentru tine!
Lupta pentru incluziune
În vremea în care pe internet apar din ce în ce mai multe filmulețe cu tineri înjosiți și supuși la tot felul de umilințe de cei care ar trebui să le fie colegi, există cineva, în umbră, care are grijă ca toate acestea să nu se mai întâmple. Sau, măcar, ca evenimentele de acest fel să fie mai rare. Consiliul Elevilor duce de mult o luptă pentru oprirea Bullying-ului în școli. Pentru rezolvarea unei probleme, în primul rând, este necesară recunoașterea ei. „Bullying-ul încă este o problemă extrem de gravă în școlile din România și lipsa toleranței și incluziunii dintre elevi încă se vede și se resimte, având efecte foarte grave asupra tuturor”, a spus Președintele Consiliului Județean al Elevilor Timiș, Alexandra Trușcă.
Pe lângă recunoașterea problemei, al doilea pas ar fi un plan de acțiune. Consiliul Elevilor ne-a asigurat că totul este bine pus la punct. Alexandra Trușcă ne-a vorbit despre un ghid de combatere a bullying-ului: „Consiliul Județean al Elevilor Timiș a lansat în decembrie 2019 Toolkit Anti Bullying, un ghid simplu, prin care elevii pot înțelege de unde pornește, cum se manifestă și cum se combate bullying-ul. Efectele pozitive ale ghidului nu au întârziat să apară, dar a fost nevoie de training-uri și informări constante ale elevilor cu privire la bullying.”
Toolkit-ul conține informații despre: tipurile de bullying, contextele în care bullying-ul se manifestă, modul în care elevii pot lupta cu acest fenomen, dar și statistici foarte importante în înțelegerea lui.
Conform statisticilor, cifrele arată că: 3 din 10 elevi sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către un coleg, 3 din 10 copii sunt excluși din grupul de colegi, 1 din 4 copii au fost umiliți în fața colegilor, 31% afirmă că fost martorii bullying-ului, 31% spun că au fost excluși din activitățile de grup sau au fost amenințați cu excluderea, 24% au raportat că au fost umiliți constant în fața altor copii, 37% au fost victime ale zvonurilor negative împrăștiate în mediul școlar și un procent de 68% din elevii români au confirmat că bullying-ul cibernetic are loc pe rețelele de socializare.
Martie a fost Luna Incluziunii Educaționale. Cu această ocazie, Consiliul Național Elevilor a derulat proiectul Inclusive Schools, prin care s-au lansat strategii pentru a face școlile din România mai incluzive. „Avem în derulare o consultare de amploare cu elevii, în urma căreia se va întocmi un raport cu privire la situația incluziunii și a bullying-ului în școlile din Timiș. Acest raport va fi înaintat factorilor decidenți din județ, pentru a cere infrastructura necesară pentru elevii cu dizabilități și cadre didactice de sprijin pentru elevii cu cerințe speciale”, a spus Președintele Consiliului Județean al Elevilor Timiș.
Proiectul Inclusive Schools are un chestionar referitor la cât de satisfăcător este procesul educațional din România, dar și la modul în care elevii își desfășoară activitatea.
„Ești major? Ai voie să părăsești școala.”
Așa sună o altă cauză pentru care Consiliul Județean al Elevilor Timiș s-a bătut încă din noiembrie 2019. Atunci au lansat campania „Sunt major scoate-mă de aici” și o petiție pentru dreptul elevilor majori de a părăsi incinta școlilor, care a adunat 1003 semnături.
Deși petiția a înregistrat multe semnături, lupta pentru dreptul elevilor majori din județ de a părăsi incinta școlii a continuat. Reprezentanții elevilor s-au lovit în primă instanță de rezistența ISJ Timiș și a directorilor unităților de învățământ, dar până la urmă și-au atins scopul, iar în acest moment elevii care au împlinit 18 ani se pot bucura de dreptul lor. „Am reușit să obținem acest drept al elevilor înapoi, deoarece ISJ Timiș a trimis o adresă către toate unitățile de învățământ în cauză, prin care le solicita să refacă regulamentul intern, astfel încât dreptul elevilor majori, prevăzut în Statutul Elevului, să nu fie încălcat. Cel mai mare obstacol de care ne-am lovit ca structură a fost o anume rezistență, pe care am primit-o din partea ISJ Timiș și din partea directorilor, dar, în final, am reușit să continuăm lupta pentru elevii din județ”, a spus Alexandra Trușcă.
Transport gratuit pentru elevi
Procesul legislativ pentru transportul gratuit al elevilor este în desfășurare și este tot un rezultat al luptei Consiliului Național al Elevilor. În acest moment se solicită Președintelui României promulgarea legii pentru respingerea ordonanței date în 2019, care privatiza transportul și împiedica accesul elevilor la transport gratuit.
În urma presiunii pe care Consiliul Național al Elevilor a pus-o pe parlamentari, OUG 51/2019 a fost respinsă. Procesul a fost dificil, pentru că membrii consiliilor județene de elevi au fost nevoiți să poarte discuții cu parlamentarii din toate partidele politice, pentru a-i convinge că ordonanța împiedica elevii să beneficieze de transport gratuit.
„Lupta continuă și solicităm Președintelui promulgarea legii pentru respingerea OUG 51/2019, deoarece proiectul România Educată nu poate exista fără transportul gratuit al elevilor!”, a asigurat Președintele Consiliul Județean al Elevilor Timiș, Alexandra Trușcă.
În momentul de față, legea care prevede respingerea OUG 51/2019 se află la Administrația Prezidențială, spre promulgare de către Președintele României.