fbpx

Cititorul: Despre dragoste şi greutatea apăsătoare a trecutului

de Darius Vlad

Poate mulți dintre voi cunoașteți deja surprinzătoarea poveste a Cititorului datorită filmului cu acelaşi nume, premiat cu Oscar în 2008. Regizat de Stephen Daldry pornind de la romanul The Reader scris de Bernhard Schlink, filmul îi are în rolurile principale pe Kate Winslet, David Kross și Ralph Fiennes. Mă încumet, totuși, să scriu prezenta cronică la cartea ce stă la baza filmului, întrucât consider că este o carte ce merită vârâtă în bagajul cultural al oricărui cititor împătimit ce dorește a deveni un om complet.

Întreaga poveste este istorisită din perspectiva tânărului Michael Berg, care, ajuns la maturitate, derulează evenimentele trecute care i-au marcat viaţa în mod decisiv. Discursul narativ este caracterizat de o luciditate impecabilă, iar stilul scriitoricesc împreună cu logica frazării fac din romanul Cititorul în un captivant jurnal intim.

Bernhard Schlink așterne cu o măiestrie inconfundabilă gândurile protagonistului încă din debutul romanului, făcând totodată aluzii și pregătind apariția celui de-al doilea personaj nucleu, Hanna Schmitz – o femeie misterioasă care în final se dovedește a fi paznica unui secret zdruncinător: „La început am vrut să scriu povestea noastră ca să mă eliberez de ea. Dar amintirile nu s-au urnit. Apoi am simţit cum povestea noastră îmi scapă şi am vrut s-o rechem scriind-o, dar nici pentru asta n-am putut ademeni amintirea. De câţiva ani am lăsat povestea noastră în voia ei. Am făcut pace cu ea. Iar ea s-a întors la mine, detaliu cu detaliu, într-o formă rotundă, încheiată şi desăvârşită, care nu mă mai întristează.”

Pe măsură ce escaladăm lumea țesută de narator, reușim să dactilografiem trăsături tot mai limpezi ale Hannei și o descoperim în întregime. Prin acest proces anevoios, autorul ne poartă inițial pe crestele înalte ale revoltei și condamnării, ulterior silindu-ne să coborâm rușinați porvârnișul compătimirii – căci prin însăși modul său de a scrie, Bernhard Schlink îți întinde capcane să te pripești în emiterea unor judecăți. Iar în final îți imortalizează o imagine de ansamblu și generează receptorului tendința de a trăi afectiv prin transpunere empatică tot noianul luptelor purtate de Hanna: vicisitudinile copilăriei, sforțările păstrării unui secret rușinos (dar nu reprobabil!), vinovăția supunerii față de un sistem ale cărei deviații ideologice o înțelegi abia la căderea sa, ruptura de realitate și condamnarea la o existență împovărătoare.

Cu aceeași dibăcie, autorul reușește să alterneze continuu între dimensiunile trecut-prezent și te obligă să savurezi pe nerăsuflate fiecare filă, căci dorința de a descoperi mai mult este hrănită permanent prin intrigile bine conturate ori prin suspendarea unui subiect și traversarea imediată și neașteptată la un altul de o problematică la fel de complexă și labirintică, ori prin schimbarea planului temporal, adusă de o nouă reflecție sau amintire.

Deși în aparență este vorba despre iubirea imposibilă dintre un adolescent și o femeie matură, despre inițierea unui puber în tainele amorului și ale erotismului, în realitate cartea gravitează în jurul unor tematici precum vinovăția (colectivă și individuală), rușinea, recunoașterea adevărului – fie el chiar și dureros, greutatea apăsătoare a trecutului istoric, asumarea greșelilor generațiilor trecute. Parcurgând și romanele Evadări din iubire, Olga și Minciuni de vară, mi s-a confirmat că aceste tematici sunt elemente de recurență, sunt constituenții unui laitmotiv și fac parte din amprenta lui Bernhard Schlink

Însumând 216 pagini și alcătuit din capitole scurte, romanul poate fi citit cu ușurință într-o călătorie cu trenul, dar pentru a pătrunde în profunzimile sale ar fi bine să te cufunzi într-un colț retras și să rumegi fiecare filă.

Cititorul este de departe o poveste care te fierbe la foc mic, te pune pe gânduri, îţi trezeşte nenumărate emoţii, îţi lasă loc de interpretări şi reflecţii, este o carte cu puternice substraturi metafizice care te îndeamnă la meditație, o lucrare veritabilă care trebuie citită numaidecât.

Distribuie:

În Bine

În Bine

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!