fbpx

Cereri de clasare în regim de urgență a podurilor de cărămidă din Banat

Asociația Prin Banat a depus astăzi la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș cereri de clasare în regim de urgență pentru trei poduri de cărămidă propuse pentru demolare. În următoarea perioadă, doresc să realizeze o serie de întâlniri cu administrațiile și comunitățile locale, cu ONG-uri și reprezentanți ai mediului profesional, pentru a găsi soluții de conservare și valorificare a acestor poduri.

Podurile de cărămidă construite în decursul ultimelor trei secole în Banat sunt mărturia trecutului multicultural al regiunii, a numeroaselor lucrări edilitare întreprinse în zonă și a valorificării peisajului natural existent. Aceste poduri sunt relevante peisajului cultural specific satelor bănățene, prin materialitate și aspect, integrându-se în specificul local. Neînțelegerea valorii istorice, culturale și memoriale pe care acestea le dețin pun în pericol existența lor – situație mult prea des întâlnită.

„Astăzi am depus Direcției Județene pentru Cultură Timiș cereri de clasare în regim de urgență pentru trei astfel de poduri, propuse spre demolare și înlocuire. În perioada următoare vom propune o serie de întâlniri între administrațiile publice, comunitățile locale, asociațiile neguvernamentale și mediul profesional, în vederea găsirii soluțiilor optime pentru conservarea și valorificarea acestora. Considerăm că prezența acestor poduri pot genera un traseu cultural tematic la nivelul euroregiunii, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale.”, au scris reprezentanții Prin Banat pe pagina lor de Facebook.

Parteneri susținători ai demersului sunt: OAR / Filiala TimişAsoP, Filiala Teritoriala VestAsociația Culturală „Salvați Patrimoniul Timișoarei”Asociatia Culturala VernacularAsociatia pentru Patrimoniu Activ- PACTAsociatia MonumentumMuzeul de Istorie al orașului Lugoj.

Fotografii realizate de Mihai-Claudiu Moldovan și Cristian Oliviu Gaidoș

Distribuie:

Anitta Pelin

Anitta Pelin

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!