fbpx

Ce sunt avertizorii de integritate? Despre nereguli și abuzuri din societate

Sunt sigură că cel puțin o dată ați auzit de avertizori de integritate sau ”whistleblowers”. Nu vă întreb unde și cum. Nici eu nu mai știu contextul în care am aflat prima dată despre ei. Dar cred că mulți ne-am întrebat același lucru: ce sunt acești avertizori de integritate? Am descoperit un răspuns detaliat la această întrebare în cadrul unui curs susținut recent la PFC de Liana Ganea și Irina Zamfirescu, ambele aflate în echipa responsabilă de realizarea site-ului Avertizori.ro.

Suntem o societate în care acest subiect ar trebui dezvoltat tot mai mult. Deci vreau să împărtășesc cu voi informațiile aflate.  

Ce sunt avertizorii de integritate?

Avertizorul înseamnă persoana care face o avertizare în interes public. Adică o sesizare făcută cu bună-credință cu privire la orice faptă care presupune o încălcare a legii, a deontologiei profesionale sau a principiilor bunei administrări, eficienței, eficacității, economicității și transparenței (Legea 571/2004). Fără definiții pompoase și de neînțeles. Mai pe scurt, o persoană care alege să sesizeze că există încălcări ale legii în cadrul instituției pentru care lucrează.

„Integritatea impune solidaritate” – SOLID este un program de consolidare a protecției avertizorilor de integritate. Acest program face parte din proiectul derulat de APADOR-CH în parteneriat cu ActiveWatch – organizația pentru drepturile omului. 

Scopul proiectului este conștientizarea publică asupra rolului avertizorilor de integritate în societatea românească și consolidarea acestui rol prin crearea unui sistem de protecție eficient, în colaborare cu instituțiile statului și sectorul privat. 

Sursa foto: zgd.md

Importanța avertizorilor de integritate

Poate v-ați întrebat de ce sunt importanți sau cu ce ajută societatea. Au un rol esențial în lupta anticorupție. Datorită lor poate crește eficiența utilizării banilor publici, dar și a activității instituțiilor publice.

De asemenea, și transparența în instituțiile publice. Tot ei asigură un cadru mai bun pentru buna guvernare a țării. 

Exemple de avertizori

Ca să înțelegem mai bine cum stă treaba, câteva exemple sunt sigură că ne vor fi de ajutor. Putem vorbi aici despre cadre medicale care au sesizat că nu sunt respectate procedurile medicale. Polițiști care au reclamat că sunt hărțuiți la locul de muncă de superiori pentru că „au deranjat interesele economice ale unor politicieni”.

Persoane care au reclamat că în diferite agenții se fac angajări fără respectarea legii (fără concurs, prin detașare). Să nu-i uităm pe șoferii mijloacelor de transport. Aceștia reclamă probleme tehnice majore la autobuzele pe care le conduc. 

Care e situația unui avertizor de integritate în interes public în România?

Nu suntem îndeajuns de informați în legătură cu acest subiect. Populația (avocați, medici, angajatori, potențiali avertizori) nu cunoaște legea avertizorului de integritate. De multe ori, nici avertizorul nu știe că e avertizor. Odată ce e făcută avertizarea, intern sau extern, urmează un lung șir de hărțuieli personale sau profesionale asupra celui ce a făcut-o. Adesea, acesta e cercetat de Comisia de disciplină sau în anchete disciplinare soldate cu sancțiuni precum reducerea salariului sau chiar concedierea. Se pune problema și de dificultăți financiare (plata avocaților, traiul zilnic pe perioadele în care sunt concediați).

Se ajunge chiar și la viața personală. Avertizorii ajung uneori să aibă temeri pentru viața lor sau a familiilor. Există chiar exemple în care au fost tăiate cauciucurile mașinii personale sau a avut loc incendierea unei proprietăți a avertizorului, după cum am aflat din cursul susținut de două dintre fondatoarele site-ului Avertizori.ro

Sursa foto: expresul.md

Viitorul avertizorilor sună bine?

Unul dintre obiectivele site-ului de mai sus este identificarea nevoilor avertizorilor de integritate și dezvoltarea unui centru de resurse care să le ofere acestora sprijin juridic și psihologic. De asemenea, creșterea nivelului de cunoaștere și înțelegere a rolului avertizorului de integritate, la nivelul societății românești. Aceștia pot fi câțiva pași în sensul unei protecții mai bune oferite acestora.

Distribuie:

Iuliana Bejnariu

Iuliana Bejnariu

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!