Poluarea aerului ucide peste 7 milioane de oameni pe an în întreaga lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Pentru mulţi alţii provoacă boli şi absenteism de la locul de muncă.
În Europa, calitatea aerului e un subiect fierbinte pentru toate ţările. Deși a cunoscut o ușoară îmbunătățire în ultimii ani, poluarea atmosferică rămâne cel mai mare pericol din punctul de vedere al mediului pentru sănătatea în Europa.
Un studiu citat de The Guardian arată că un aer la parametri de calitate optimi ar putea salva 50.000 de vieți pe an doar în UE.
Ce ştim despre cât de curat e aerul în ţara noastră? Conform Ministerului Mediului, acest lucru este reglementat prin legea privind calitatea aerului, ce are ca scop protejarea sănătății noastre și a mediului exterior. În ultimul raport mondial IQAir despre calitatea aerului, România s-a clasat pe locul 15 în topul celor mai poluate țări din Europa. Circa 29.000 de români mor anual prematur din cauza poluării aerului, iar majoritatea acestora sunt din București, conform Agenției Europene a Mediului.

Costul social asociat cu poluarea din București este cel mai mare din Europa, fiind de peste 3004 euro/cap de locuitor/an. Situaţia e similară şi în alte zone urbane. Din păcate, în continuare, cele mai mari primării din România nu reuşesc să implementeze măsuri eficiente pentru reducerea poluării aerului, conform celui mai recent studiu al Observatorului Român de Sănătate.
Potrivit site-ului Banatul azi, datele Uniunii Europene arată că orașele din România ajung din urmă marile orașe europene, unde poluarea reprezintă una dintre principalele provocări cu care se confruntă autoritățile. Timișoara se înscrie şi ea în această categorie. Calitatea aerului în acest oraş este măsurată în timp real prin două seturi de senzori, ce măsoară temperatura, presiunea, umiditatea, compușii volatili, zgomotul, formaldehida, dioxidul de carbon, particulele în suspensie și radiațiile, conform Primăriei Timișoara.
Dacă ai probleme respiratorii cronice, cum ar fi astm, îţi recomandăm să consulţi site-uri care măsoară calitatea aerului în Timişoara înainte de a plănui să faci activităţi fizice intense prin oraş, cum ar fi alergat sau mers cu bicicleta. Două surse bune în acest sens sunt Primăria Timişoara şi Accuweather.