Dependențele reprezintă o problemă majoră în societate, a cărei amplitudine e discutată tot mai mult. De la dependența de anumite substanțe, precum alcoolul sau drogurile, până la dependența de anumite comportamente, precum jocurile de noroc sau utilizarea excesivă a telefonului, acestea pot avea consecințe asupra sănătății fizice și mintale, relațiilor interpersonale și performanței în viața profesională. Dacă nu începem să conștientizăm și nu încercăm să reducem aceste dependențe, consecințele pot fi foarte grave.
Fiecare persoană are anumite dependențe, dar este important să învățăm cum să le gestionăm pentru a ne proteja sănătatea fizică și emoțională. Pentru a afla mai multe despre acest subiect am participat la evenimentul „Când mult e prea mult? O discuție despre dependențe de toate felurile”, organizat de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră UVT, în care Luana Maria Alexa, psiholog clinician și psihoterapeut, a avut o discuție cu studenții despre ce sunt și cum se formează dependențele, care sunt factorii care o mențin și despre modalitățile de schimbare.
Atelierul a avut loc în 9 aprilie, în amfiteatrul A01, iar invitata l-a deschis cu un exemplu ilustrativ despre cum se dezvoltă dependențele. A explicat că prin consumul repetat, cum ar fi în cazul alcoolului, dezvoltăm toleranță. De exemplu, o bere poate să ne îmbete prima oară, dar continuând să bem în timp devenim toleranți și mai puțin sensibili la stres. Atunci când consumăm diverse substanțe, sistemul nostru de recompensă este activat, ceea ce ne face să simțim plăcere și să continuăm să facem acel lucru. Deciziile noastre sunt adesea impulsive deoarece cortexul prefrontal, care controlează raționamentul, nu este complet dezvoltat până la vârsta de 25 de ani. Așadar, este mai dificil să ne oprim dintr-o dependență creată înanintea acestei vârste.
Invitata a oferit două perspective asupra subiectului dependenței și adicției. Prima este o perspectivă neuroștiințifică, prin care a explicat că oamenii dezvoltă intoleranță, iar când încearcă să se oprească din consum, de exemplu în timpul detoxifierii, intră în starea de sevraj, iar consumul devine o modalitate de a evita disconfortul, ajungând să fie necesar pentru menținerea unui echilibru.
Ea a prezentat diferențele dintre dependență și adicție, explicând că în timp ce dependența implică retragerea substanței, adicția apare atunci când consumul nu mai aduce plăcere, dar este necesar pentru a menține un nivel minim de funcționare. Ne-a oferit și un exemplu, vorbind despre studiul lui Pavlov, unde creierul câinelui asociase sunetul clopoțelului cu primirea hranei, generând un obicei de salivare chiar și atunci când nu mai primea mâncare.
A doua perspectivă oferită este cea psihologică, sugerând că există momente în viața noastră când întâmpinăm evenimente stresante sau trecem prin situații neplăcute, iar uneori ne simțim copleșiți, fără să găsim modalități de a le gestiona. În astfel de situații, sentimentul de neputință se instalează și uneori dobândim tot atunci o dependență, cu care avem impresia că trecem peste starea de neajutorare. Paradoxal, însă, în aceste situații o să ajungem să ne simțim neajutorați tocmai pentru că avem o dependență.
Ea a citat un exemplu reprezentativ, și anume cel al cercului vicios discutat de Alcoolicii Anonimi: „Beau ca să nu mai simt rușine, mă simt rușinat pentru că beau, așa că o să beau și mai mult ca să nu mai simt acea rușine”.
Invitata a discutat cu studenții despre factorii care contribuie la menținerea dependenței, inclusiv negarea, rutina, obișnuința, decizia continuă de a consuma, anturajul și căutarea acelei stări inițial foarte plăcute pe care nu o mai descoperi ulterior.
Atunci când vine vorba despre depășirea dependențelor, primul pas este să conștientizăm, să recunoaștem problema și să cerem ajutorul. Avem nevoie de modalități noi prin care să ne simțim puternici și să fim foarte atenți la condiționări, deoarece obișnuim să asociem prin similitudine anumite activități cu anumite obiceiuri. De exemplu, fumăm doar când mergem la petreceri. Trebuie să conștientizăm că noi am asociat activitatea de a merge la petreceri cu obiceiul de a fuma, și poate ne ajută ca o perioadă să nu mai mergem la petreceri pentru a scăpa de obiceiul de a fuma, dar există și dependențe care nu pot fi depășite decât cu medicație psihiatrică.
Pentru a scăpa de dependențe avem nevoie, în primul rând, de toleranță la frustrare, de a ne asuma responsabilitatea pentru propria viață, iar un lucru la fel de important este a avea conexiuni autentice cu ceilalți, relațiile fiind un factor protector foarte bun.
La final, invitata a împărtășit perspectiva ei, vorbind despre inevitabilitatea recăderilor și importanța progresului continuu. A încurajat studenții să se concentreze pe evitarea recăderilor la nivelul inițial și pe creștere treptată.
Chiar dacă nu putem renunța complet la anumite lucruri, le putem reduce. În încheiere, atelierul a inclus o activitate practică în care fiecare student a primit un citat de la un autor, pe care l-a dezbătut în echipe mai mici, apoi fiecare echipă și-a prezentat punctul de vedere.