fbpx

Când feminismul și arta luptă împreună pentru conștientizarea agresiunii față de femei

Într-o țară în care drepturile, siguranța și importanța femeilor continuă să ducă lipsă de o poziție semnificativă în societate și în ochii masei de oameni, se găsesc persoane cu o dorință puternică de a schimba acest lucru și de a oferi soluții de impact și modalități prin care oamenii să înțeleagă relevanța acestui subiect. 

Una dintre aceste soluții inovatoare este adusă de Asociația Culturală Contrasens prin intermediul expoziției „On Her Side/De partea ei”. Curatorii acestei expoziții sunt Dana Sarmeș și Simona Constantin. Această expoziție servește ca o discuție în jurul artei despre agresivitatea, violența și abuzul asupra femeilor și se poate vizita la Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. 

Un astfel de proiect are o importanță excepțională în România, o țară care se confruntă cu multe lipsuri în contextul protejării femeilor și o țară în care, conform Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, 32% dintre românce au fost victimele hărțuirii sexuale, iar 30% au suferit violență fizică și/sau sexuală de la vârsta de 15 ani. 

„Ai încercat să strângi cioburile și te-ai tăiat. Sau te-a tăiat el când a aruncat cu farfuria spre tine ? Nu mai știi. Sau știi, dar nu vrei să știi. Și îți juri că data viitoare când se întâmplă vei lua copilul și veți pleca.”

Acesta este un extras din prezentarea operei lui Renée Renard, care este alcătuită din diverse farfurii din ceramică și porțelan asamblate cu tehnica kintsugi. Aceste farfurii nu sunt doar obiecte artistice, ci reprezintă o realitate pentru femei.

ONU susține că locul în care o femeie riscă cel mai mult să fie ucisă este în propria ei casă. Centrul Filia spune că în ultimii 8 ani, 426 de femei au fost ucise în România de către partenerii lor, de foștii parteneri sau de membrii ai familiei.

Miercuri, 26 octombrie, două dintre artistele expoziției au făcut o prezentare a operelor realizate, au vorbit despre semnificația acestora și despre procesul de creație în cadrul evenimentului „Artist talk”.

Pusha Petrov – „Eu țes, eu controlez, eu răspund!” 

Efectele pandemiei, care au pus pauză la interacțiunea publicului cu arta, au determinat-o pe Pusha să realizeze o operă de artă cu care publicul poate interacționa.  

Lucrarea Pushei Petrov conține trei imagini care descriu viața unei lucrătoare. Prin această lucrare, Pusha vrea să atragă atenția asupra patrimoniului industrial în cadrul căruia au lucrat multe femei de-a lungul timpului.

Fotografiile sunt imprimate pe o filatură de mătase. Dispozitivul care vine ca suport pentru prezentarea fotografiilor are la dispoziție o manivelă care se poate învârti pentru a vedea întreaga secțiune de mătase. Petrov a ales imprimarea fotografiilor pe mătase, pentru că opera își pierde sensibilitatea ridicată pe care o au imaginile la expoziții în general. 

Simona Homorodean – „Toate femeile sunt talentate” 

Simona mărturisește că lucrarea sa este adresată tuturor femeilor care nu sunt neapărat artiste sau din zona culturală, ci mai mult „pentru și despre femeile care fac cu totul altceva în viață, care rămân pasionate și au un dar, acela de a fi creative în toate sferele fără a fi nevoie să facă parte din zona culturală”.

Artista își descrie opera ca fiind o fotografie mică, similară cu modul în care își descrie propria personalitate, spunând despre ea că este o persoană simplă, introvertită și modestă.  

În fotografie se poate observa o poțiune mare de pământ, iar în partea de sus, într-o porțiune vizibil mai mică, apare o femeie care inspiră liniște și armonie. Opera artistei expune echilibrul dintre bine și rău, împlinire și eșec. Asupra viziunii sale cu privire la expoziție și tematica acesteia, Simona susține că feminitatea și feminismul pot colabora armonios în contextele vieții unei femei.

Alți artiști care au îmbogățit expoziția cu lucrările lor sunt Ana Adam, Liliana Basarab, Irina Botea Bucan, Ciprian Chirileanu, Claudiu Cobilanschi, Suzana Dan, Jon Dean, Lea Rasovszky, Renée Renard, Ioana Stanca și Iulia Toma.

Expoziția de la Centrul de Proiecte Timișoara este completată de o expoziție de afișe prezente în Piața Unirii, realizate de Florin Arhire, Grupul Balamuc, Oana Barbonie, Benedek Levente, cultatum, Maks Graur, Loredana Ilie, Evelyne Krall, Cynthia Loris, Raluca Paraschiv, Ana Petrovici-Popescu, George Roșu, Denis Sulințan, Sabina Suru, Jaakko Tikkanen, Andrei Tudose și Ioana Trușcă.

Unele reacții negative ale publicului cu privire la astfel de evenimente legate de violența asupra femeilor demonstrează că orice tentativă de conștientizare și atragere a atenției asupra subiectului este împiedicată, considerată obscenă și umbrită de nemulțumiri din partea celor care continuă să ignore gravitatea acestei situații.

Expoziția „On Her Side/De partea ei” este o gură de aer proaspăt și oferă un suport exprimat prin artă pentru femeile care se confruntă cu această problemă, fiind încurajate să își găsească puterea interioară, astfel încât determinarea și curajul feminin să reprezinte unele dintre cele mai pătrunzătoare arme existente. 

Expoziția „On Her Side/De partea ei” își continuă programul până duminică, 30 octombrie. Intrarea este liberă, iar în cadrul zilelor rămase expoziția poate fi vizionată de la ora 10 până la ora 20 la Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, în acest interval având loc lansări de carte, dialoguri și tururi ghidate. Mai multe detalii despre expoziție și program pot fi găsite aici

Author

Distribuie:

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!