fbpx

Bookfest Timișoara, la intersecția dintre scriitori și iubitorii de carte

Iubitorii de lectură, devoratorii de cărți și autori valoroși și-au dat întâlnire la Bookfest Timișoara, salon de carte aflat la cea de-a zecea ediție. Evenimentul cultural s-a desfășurat la Centrul Regional de Afaceri CRAFT din Timișoara în perioada 30 martie-2 aprilie, între orele 10:00-20:00, iar accesul a fost liber.

În acest an au participat aproximativ 40 de expozanți, printre care și cele mai importante edituri din țara noastră. Din programul evenimentului au făcut parte ateliere pentru copii, lansări de carte, conferințe, precum și dialoguri deschise cu cititorii.

Radu Paraschivescu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Tatiana Niculescu, Ioana Pârvulescu sunt câțiva dintre autorii contemporani importanți care au urcat pe scena de la Bookfest Timișoara pentru a-și lansa ultimele volume. Astfel, Gabriel Liiceanu ne-a provocat să ne întrebăm ,,Ce gândește Dumnezeu? Puțină teologie”, ca mai apoi să ne învăluie în misterul din opera lui Radu Paraschivescu numită ,,Podul Diavolului”. Horia-Roman Patapievici ne-a invitat apoi să contemplăm „Despre viață, destin & nostalgie”, iar Tatiana Niculescu ne-a dezvăluit o poveste despre curaj, libertate și speranță, în volumul ,,Englezul din Gara de Nord’’.

Scriitorii locali au fost, de asemenea, nelipsiți de la eveniment. Alexandru Potcoavă a vorbit publicului despre debutul său în literatură, iar Bogdan Munteanu a avut un dialog cu cititorii săi despre ,,Ai uitat să râzi”, ultima carte scrisă. 

Și profesori de la Universitatea de Vest din Timișoara au fost prezenți la eveniment, fie pentru a-și lansa cărțile, menite să vină în ajutorul studenților și al oamenilor interesați de un anumit domeniu, fie pentru a spune câteva cuvinte despre cărțile lansate de alți profesori sau scriitori.  Unul dintre acești profesori este Lucian-Vasile Szabo, prozator, critic literar, jurnalist, profesor și cercetător în domeniul comunicării. Noua sa lucrare – ,,Jurnalism și comunicare digitală. Mass-media asaltată de social media – se adresează în special celor care vor să urmeze o carieră în domeniul jurnalistic, dar nu numai.

 Prezentarea cărții a fost susținută de conf. dr. Ileana Rotaru și de prof. dr. Marcel Tolcea. Ambii au făcut o scurtă descriere a lucrării, pentru a ne face să o înțelegem mai bine. Ideea cărții, așa cum afirmă autorul, a apărut acum foarte mult timp, iar situația actuală a fost prilejul ideal de a se materializa:

„Vreau să vă spun că ideea acestei cărți a venit ascultând The Eagles – Hotel California. Există acolo un vers din anii ‘70 care spune: «Noi cu toții suntem prizonierii aceluiași device.»

Nu mă gândeam atunci că ar putea fi vorba de telefon, care acum nu e doar un telefon, este un instrument extrem de complex, care face multe lucruri. Încet-încet, cartea s-a așezat, iar mie nu-mi rămâne decât să vă rog și să vă invit să o citiți.”

Ileana Rotaru spune următoarele despre noua carte a lui Lucian Szabo, care face parte din colecția Mediafort a Editurii Universității de Vest: 

„Mă bucur foarte mult, în calitate de cadru didactic la UVT, că avem o astfel de colecție care vine să întregească, pe de-o parte, nevoia cărții de specialitate în științele comunicării și, pe de altă parte, nevoia tinerilor de a înțelege și de a avea alte abordări față de editurile mai cunoscute.” 

 Marcel Tolcea adaugă:

E o carte care nuanțează conceptele, care revine asupra lor și care reușește să le facă ușor de înțeles chiar și în limba engleză… Unul dintre capitole, de asemenea, este foarte important, pentru că arată ceea ce se cheamă rolul jurnalistului… E o carte pe care aș recomanda-o tuturor celor care cred că lucrurile în jurnalism s-au oprit.”

Diversitatea este unul dintre cuvintele cheie prin care poate fi descris Bookfest-ul din acest an. Prin intermediul lui, numeroase volume despre iubire, artă, dramă, știință, religie, dezvoltare personală, mistere, crime sau biografii au putut fi văzute, răsfoite și cumpărate de iubitorii de lectură. În acest mod, toți oamenii prezenți s-au bucurat de cărțile și de autorii preferați.

La Bookfest, și copiii au avut motive de bucurie! La unele standuri au fost expuse cărți cu cele mai îndrăgite povești și cărți de colorat. Tot în categoria de volume pentru cei mici s-au aflat și cele educative, concepute special pentru a prezenta geografia, istoria, știința și limbile străine într-o manieră atractivă și ușor de înțeles pentru ei.

Acestora li s-au mai alăturat standurile cu jocuri interactive pentru copii și adulți, dar și standurile dedicate muzicii și suvenirurilor. 

Fie că anul acesta participă pentru prima dată, fie că au mai fost la astfel de evenimente, cei prezenți au motive foarte clare pentru care se află aici.

„Eu nu am mai fost, așa că am venit să văd cum este. În plus, am venit pentru că am foarte mulți profesori de la facultate care prezintă astăzi și am vrut să îi vad. Sunt la Facultatea de Drept și am venit pentru Cristian Clipa, Lavinia Tec, Raluca Bercea”, spune o tânără prezentă la eveniment. 

„Eu am mai fost într-un an și mi-a plăcut mult. Am cumpărat  și câteva cărți, dacă tot am venit”, adaugă prietena ei. 

Acest eveniment a fost organizat de Asociaţia Editorilor din România sub egida Federației Editorilor din România.

Bookfest este cel mai important salon de carte din țara noastră, cu ediții locale în Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Brașov și o ediție internațională la Chișinău.

Distribuie:

Marina Ciorîngă & Mădălina Spîrtic

Marina Ciorîngă & Mădălina Spîrtic

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!