fbpx

Ziarul Banater Zeitung, punte de legătură între două națiuni

În curând, se împlinesc 30 de ani de la apariția ziarului timișorean Banater Zeitung. Trei decenii pline de evenimente importante pentru minoritatea germană din Banat. Ziarul se adresează tuturor cunoscătorilor de limbă germană, are o structură simplă și un singur scop: relatarea despre minoritatea germană. 

De-a lungul anilor, românii au fost atrași de stilurile de învățare și predare din școlile germane din Banat, dar și de tradițiile și obiceiurile acestora. Drept dovadă, o mare parte dintre participanții la evenimentele culturale desfășurate în Timișoara în cinstea germanilor sunt români. Zeci de copii sunt înscriși în ansamblurile de dans tradițional și poartă cu mândrie costumele populare în cadrul tuturor reprezentațiilor la care participă. 

Pentru redactorii Banater Zeitung, conexiunea stabilită între români și germani este un prilej de bucurie. Materialele publicate au menirea de a transpune prin intermediul fotografiilor și al cuvintelor evenimente culturale și sociale importante pentru germani, dar și dorința lor de a duce tradiția mai departe. În acest context, în cadrul Universității de Vest a luat naștere un proiect important pentru studenții de la Litere, în special cei de la specializările Limbi moderne aplicate și Limbi și literaturi.

Din anul 2021, Universitatea de Vest a lansat ziarul studențesc în limba germană numit UVT LIT KOMPASS care este publicat de cel puțin două ori pe an în cadrul  Banater Zeitung. În articolele publicate, studenții scriu despre proiectele realizate, despre viața academică și activitățile desfășurate de cei de la limba germană.

Recent, studenții de la Jurnalism, anul II, au avut ocazia de a vizita redacția Banater Zeitung alături de lect. dr. Ștefana Ciortea, care este atât cadru didactic la Universitatea de Vest, cât și redactor în cadrul publicației germane. Iată ce ne-a povestit despre activitatea ei îndelungată în domeniu:

De cât timp faceți parte din redacția Banater Zeitung?

În timpul facultății am făcut practică aici și am lucrat la ei ca redactor 7 ani. Am revenit acum 8 ani în echipă, cu aceeași funcție, cu un program flexibil. 

Am înțeles că aveți o rubrică specială. Ne puteți da câteva detalii? 

Este o rubrică numită „Timișoara, ieri și astăzi”, care face legătura între cum arăta orașul în urmă cu mulți ani, fie că vorbim de un secol, fie că vorbim de câteva decenii… și cum arată astăzi anumite locuri, dar și anumite teme sau subiecte cum ar fi economia, transportul, arhitectura și cultura.

Este ceva frumos și pentru mine, pentru că descopăr zilnic lucruri noi. Spre exemplu, am găsit în ziare din secolul al XIX-lea reclame și fotografii cu primele biciclete și le-am comparat cu cele din prezent. Sunt și lucruri care nu mai există sau sunt schimbate, însă cele mai multe par încremenite și valorifică o întreagă moștenire. 

Ce anume vi se pare cel mai interesant?

 În momentul în care apar reclame pe Facebook pentru articolele ce urmează să fie publicate, oamenii încep să adauge comentarii cu amintiri, lucruri care țin de viața personală și de trăirile pe care le au față de anumite subiecte. Și așa, pe lângă ceea ce publicăm noi, se mai țese un fir de informații ce stârnesc interesul cititorilor. 

Care este avantajul ziarului? Ce îl diferențiază de restul? 

Consider că un avantaj destul de semnificativ este faptul că articolele nu au legături politice, subiectele de interes pentru noi fiind, în mare parte, cele legate de cultura orașului. Banater Zeitung are grijă să mențină legătura dintre oameni și universul german prin intermediul numeroaselor teme abordate.

Distribuie:

Olivia Lazăr

Olivia Lazăr

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!