fbpx

Azi sărbătorim FEMEIA

Ziua Internațională a Femeii este celebrată în toată lumea în data de 8 Martie. La noi în țară, această zi are o dublă semnificație, deoarece este sărbătorită și Ziua Mamei. Totuși, Ziua mamei se serbează încă de pe vremea grecilor antici. În fiecare primăvară, aceștia o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor.

Ziua de 8 Martie a apărut ca o expresie a dorinței femeilor de a dobândi drepturi și a fost percepută până în zilele noastre drept un moment important în care sunt afirmate drepturile sociale şi politice ale femeilor, progresele, realizările făcute de acestea, cât și lupta împotriva discriminării și violenței asupra lor. De-a lungul timpului, această zi s-a transformat într-o ocazie specială de a sărbători feminitatea și toate femeile din întreaga lume.

Cu toate acestea, Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909, în New York, în amintirea unei presupuse greve a unui sindicat al femeilor care a avut loc în 1908. În august 1910, cu ocazia Internaționalei Socialiste reunită la Copenhaga, Luise Zietz, activistă socialistă germană, împreună cu colega sa Clara Zetkin, propun sărbătorirea zilei internaționale a femeii, dar fără să specifice o dată fixă. Ziua Internațională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată anul următor, în 19 martie 1911. Ulterior, începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din luna februarie, conform calendarului pe stil vechi, aceasta a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a Femeii pe 8 martie, în 1975 – Anul internațional al femeii și declararea perioadei 1976-1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii. Astfel, Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în anul 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.

La mulți ani, FEMEIE minunată!

Distribuie:

În Bine

În Bine

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!