Deși luna decembrie este cunoscută drept luna cadourilor, nu trebuie uitat faptul că, acum 34 de ani, eroii țării luptau pentru libertatea de care ne putem bucura astăzi.
Azi în Timișoara, mâine în toată țara. Revoluția, care avea să schimbe viețile tuturor, începe la Timișoara pe data de 16 decembrie, iar 21 decembrie este considerată prima zi când revoltele ajung și în Capitală.
Memorialul Interactiv al Revoluției din 1989 revitalizează elementele trecutului și le ajustează în conformitate cu realitățile anului 2023, punând accentul pe extinderea audienței la nivel local, regional și internațional. De asemenea, se bazează pe o reflecție mai profundă asupra temelor europene, conectându-se la rețeaua europeană a instituțiilor similare și prezentând amprentele memoriei evenimentelor din decembrie 1989, inclusiv arhive și mărturii individuale. Scopul este să stimuleze o reflecție colectivă asupra situației actuale și asupra viziunii pentru viitorul comunității timișorene și europene.
Vizitatorii sunt invitați să călătorească în timp, în Timișoara din perioada 16-22 decembrie 1989. Expoziția permanentă, creată de arhitecta Silvia Tripșa, explorează subtil tema contrastelor dintre lumină și întuneric, oferind o experiență emoțională captivantă. După Timișoara, vizitatorii sunt ghidați în alte orașe din România, călătorind în trecut în regiunea Banatului, martoră a deportărilor și a unei rezistențe aspre la instaurarea dictaturii. Această călătorie se extinde și global, oferind o înțelegere a contextului Războiului Rece. Expozițiile temporare, dezvoltate cu sprijinul partenerilor internaționali și naționali, plasează Timișoara în contextul aspirațiilor europene.
Lucrările artistului Dan Perjovschi și metodele de mediere culturală aplicate de custozi și voluntari aduc publicul în contemporaneitate, provocând întrebări esențiale despre valori și implicare civică. La părăsirea Memorialului, vizitatorii se simt tulburați și inspirați în același timp, revenind în mod repetat când simt nevoia de a se reconecta la curaj și solidaritate. Este o ocazie potrivită să ne amintim să fim recunoscători strămoșilor noștri.
Numeroasele încăperi interactive prin care treci reușesc să transmită sentimente intense, de la agonie la extaz, purtându-te înapoi în timp. Te poți simți cum s-au simțit bunicii și părinții tăi atunci, începând de la momentul când a izbucnit totul, care se regăsește exact în primele camere în care intri, până la momentele de după Revoluție, cu ajutorul metodelor interactive, precum sunetele împușcăturilor, declarații care pot fi ascultate cu ajutorul căștilor audio care sunt puse la dispoziție, ilustrații, videoclipuri și scrisori de atunci.
De asemenea, sunt regăsite nenumărate informații despre viața politică, socială, și culturală din perioada comunismului, peisajul fiind conturat cu ajutorul obiectelor aduse vizionării publicului: declarații din 1989, uniforme militare, porturi populare, obiecte din casa lui Nicolae Ceaușescu, obiecte din casa omului de rând, ziarele, ce aveau nivelul de cenzură potrivit vremii, pancarde și steaguri.
Memorialul Interactiv al Revoluției din 1989, care face parte din seria de evenimente Timișoara Capitală Culturală 2023 este deschis publicului până la finalul anului.