La sfârșitul lunii mai, RISE Project a organizat în cadrul Universității de Vest din Timișoara un workshop de Tehnici de investigare jurnalistică. Acesta s-a desfășurat pe o perioadă de trei zile, între 25 și 27 mai 2023, la care au participat studenți la Comunicare din cadrul UVT.
RISE Project este o comunitate compusă din jurnaliști, programatori și activiști care au drept scop desfășurarea de investigații privind corupția în România și țările din vecinătate, dezvăluind conexiunile ascunse dintre organizațiile criminale, politicieni și afaceriști. Folosindu-se de tehnici de investigare avansată și de diferite tehnologii de analiză a informațiilor, această comunitate scoate la lumină afacerile ilegale și legăturile ascunse dintre politicieni și infracțiunile comise cu acordul lor în România.

Atelierul de jurnalism de investigație a fost susținut de trei experți în domeniu:
Romana Puiuleț – co-fondator RISE Project, specializată în investigații video. Pe lângă documentarele RISE, ea a realizat documentare TV pe diverse teme: mediu, resurse naturale, sănătate, evaziune fiscală etc.
Daniel Bojin – co-fondator RISE Project, specializat în jurnalism financiar. Timp de 11 ani a făcut parte din echipa redacției ziarului Bursa, apoi a publicat și a coordonat multiple investigații despre marile privatizări din România, piața financiară, evaziune fiscală și spălare de bani, inclusiv afaceri de corupție care au avut un impact major asupra mediului și a resurselor naturale.
Daniel Dancea – jurnalist local pentru ziarul Adevărul și Radio Timișoara, participant la workshop în calitate de invitat.
Subiectele atinse în prima zi de atelier au vizat întrebări cum ar fi: Cum alegem un subiect în funcție de cât de realizabil este și cum afectează viața cetățeanului?; Cum analizăm subiectul în funcție de informațiile pe care le avem din predocumentare?; Cum ne documentăm cu ajutorul bazelor de date, unde descoperim mai multe informații despre o firmă sau organizație, cine este implicat în ea și care pot fi potențialele surse? ș.a.
Bazele de date aduse în discuție pentru debutul unei investigații au fost SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), EBAS (Monitorul Oficial), Oficiul Național al Registrului Comerțului și Registrul Național de Publicitate Imobiliară etc. Cu ajutorul acestora se pot afla contractele care s-au semnat între două părți, firmele care fac parte din subiectul investigației și acționarii săi.
A doua zi de atelier a fost dedicată lucrului în echipe și alegerii unui subiect de investigație împreună cu trainerii. De aici a început documentarea pe subiectul primit prin folosirea bazelor de date. S-a realizat un script al investigației unde au fost adunate toate informațiile găsite până în acel moment despre subiect. După aceea s-a discutat despre cum lucrăm cu sursele, responsabilitatea păstrării anonimatului și exemple relevante în acest sens.


Nu în ultimul rând, trainerii au prezentat un documentar realizat de ei pe tema măștilor contrafăcute pe perioada pandemiei de COVID – 19, analizat apoi în detaliu din perspectiva tehnicilor investigative. A treia zi de atelier a însemnat continuarea lucrului în echipă și discutarea unui nou documentar, realizat de traineri pe tema defrișărilor ilegale din țara noastră.
Atelierul a făcut parte dintr-un demers de extindere a comunității RISE Project la nivel de țară pentru a putea acoperi mai bine subiecte din întreaga Românie. Demersuri similare au fost organizate în Iași, Cluj-Napoca și la Chișinău, în Republica Moldova.