fbpx

Asociația Acasă în Banat – salvatorii patrimoniului bănățean

Anitta Pelin
Anitta Pelin
Acasă 1

Asociația Acasă în Banat a fost înființată în anul 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor. Asociația lucrează la cazuri individuale, unde s-a contribuit în funcție de nevoie, s-a zugrăvit, vopsit, s-au refăcut acoperișuri și s-au izolat case. De asemenea, Asociația Acasă în Banat are două proiecte principale: Color the Village și Țara Morilor de Apă.

La prima ediție a Color the Village, derulată în satul Eftimie Murgu, din județul Caraș-Severin, au participat în jur de 250 de voluntari, care au venit din toate domeniile. S-au reabilitat 29 de case în 3 zile (și apoi încă cinci la o lună distanță, într-o altă zi).  Eftimie Murgu este un sat ce găzduiește un ansamblu de mori de apă unic în Europa și în lume, fiind unul din obiectivele turistice cele mai importante în Banat. Zona în care se află, Țara Almăjului, are un potențial turistic uriaș care este prea puțin pus în valoare.

Scopul proiectului a fost de a ajuta comunitatea locală să își pună în valoare patrimoniul arhitectural – case, porți, ferestre. Așadar, au existat vopsele, bidinele, pensule, mănuși, cu ajutorul cărora, proprietarii au fost ajutați de voluntari. Toate acestea, pentru un sat frumos, colorat, numai bun să își primească turiștii cu brațele deschise.

Efectul s-a văzut la revenirea voluntarilor în sat, când mult mai multe case erau deja colorate, dar și în mass-media locală și națională, referindu-se la un proiect unic în România. Fiind așa un succes, cei de la Acasă în Banat pregătesc deja cea de-a doua ediție a Color the Village, însă într-un sat din Timiș de această dată. Primul pas este alegerea unui sat pe care doresc să-l coloreze, expediții pe teren, în care se realizează documentarea, urmată de partea de strângere de fonduri.  

Țara Morilor de Apă se referă la peste 200 de mori de apă din județul Caraș-Severin, mai multe decât pe tot teritoriul României. Cu toate acestea, despre majoritatea nu știu decât oamenii locului. Deși prezente în diferite lucrări de specialitate, situația de pe teren a multora este necunoscută. Proiectul constă în inventarierea și cartografierea tuturor morilor de apă din Banat, pentru a pune bazele unor viitoare inițiative de restaurare, conservare și valorificare în scop economic și turistic al acestora. Voluntarii au reușit să vadă la fața locului toate morile din județ, să le fotografieze și să afle informații despre ele. Următorul pas a fost de a tipări un ghid al morilor de apă și de a organiza două vernisaje, în Timișoara și Reșița, cu ajutorul Consiliului Județean Caraș-Severin. 


Share:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Articole recente

Cum arată jurnalismul 2.0?

Ultimul an ne-a făcut să ne dăm seama de cum suntem cu adevărat. Am avut mai mult timp cu noi, ne-am îndepărtat de lucrurile toxice

O altă lume

Când a venit pandemia, m-am mutat pentru prima dată la sat. Nu a fost cel mai ușor pas. Dar odată cu această decizie, am descoperit

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!