Timișoara a început anul 2023 cu titlul de Capitală Europeană a Culturii. Cu această ocazie, în oraș vor avea loc numeroase evenimente menite să promoveze atât cultura locală, cât și pe cea internațională. Printre ele se numără și evenimentul dedicat Anului Nou Chinezesc, găzduit în luna ianuarie la UVT.
Anul Nou Chinezesc este un eveniment menit să celebreze trecerea dintre ani în calendarul chinezesc tradițional. Această sărbătoare are loc în țări și teritorii cu o populație chinezească mare, precum China, Hong Kong, Taiwan, Macau, Vietnam, Singapore, Indonezia, Thailanda, Australia, Noua Zeelandă, Canada și Statele Unite, dar și în numeroase state europene. Printre festivitățile tradiționale se numără decorarea caselor cu tăieturi de hârtie roșie, aprinderea petardelor și dăruirea banilor în plicuri roșii. În cultura chinezească, culoarea roșie simbolizează prosperitate și entuziasm.
Există și o explicație din folclorul chinez pentru petarde și pentru cromatică. Acum câteva secole, poveștile spun că un monstru numit Nian, obișnuia să iasă din pădure pentru a mânca oamenii din satele învecinate. La un moment dat, sătenii au descoperit că bestia se teme de culoarea roșie și de zgomote puternice. De atunci, au început să poarte haine roșii, să agațe felinare și hârtie de culoare roșie la ferestre și să folosească petarde și tobe pentru a speria creatura.
Cu ocazia sărbătoririi Noului An Chinezesc, lectorul de limba și cultura chineză a organizat împreună cu Departamentul de Relații Internaționale un eveniment cultural în holul principal din sediul central UVT.
„Motivația o constituie promovarea culturii și a diversității în Universitatea de Vest din Timișoara. Sărbătorim Noul An Chinezesc, Anul Iepurelui. Prin urmare, încercăm să facem cât mai cunoscută această cultură și totodată să promovăm și cursurile de limba chineză pe care le oferim în mod gratuit membrilor comunității academice și studenților UVT.
Am organizat cursuri de limba chineză de aproximativ șapte ani și avem în fiecare an câte un alt lector de limba chineză, în parteneriat cu Institutul Confucius de la Universitatea Transilvania din Brașov, a declarat Roxana Diaconescu, șefa Biroului Cooperare Globală, Studenți Străini și Diaspora.
Cursul este dedicat comunității UVT: studenți, cadre academice, cadre administrative, sau copiilor acestora, în regim gratuit. Cei din afara universității nu pot beneficia gratuit de cursuri, însă organizatorii se gândesc să extindă pe viitor și această zonă.
Cursurile vor fi promovate în social media, pe paginile universității de pe Facebook, Instagram și Twitter. Se va transmite un e-mail informativ tuturor membrilor comunității despre când trebuie să se înscrie și unde găsesc formularul de înscriere.
La organizarea evenimentului a avut un rol important și lectorul de limba și cultura chineză aflat în acest an la UVT. Dar cum a ajuns să îl organizeze?
„Am lucrat la Institutul Confucius. Am fost trimis aici pentru a deveni un profesor de limba chineză. Suntem des trimiși la evenimente ca acesta”, a spus el.
Totuși, cum se simte sărbătorind Anul Nou Chinezesc departe de casă?
„Trebuie să recunosc că nu este ușor. Dar aici se află o comunitate chinezească și este responsabilitatea mea. Simt că este o misiune și o onoare să promovez cultura chinezească în străinătate”, a precizat el.
În cadrul evenimentului, audiența a putut să vadă obiecte culturale și să probeze ținute tradiționale. Organizatorii au împletit brățări și au scris numele vizitatorilor în limba chineză. La un moment dat, afară a început ninsoarea, despre care lectorul chinez a oferit următoarea observație din cultura tradițională chineză: „Zăpada reprezintă vești bune. Aceasta simbolizează prosperitate și noroc pentru agricultori.”
Acest eveniment îndeplinește scopul de a ne reaminti de importanța culturii și a diversității în comunitatea UVT. El se alătură numeroaselor alte inițiative de promovare a unor culturi străine, care pun Universitatea pe harta diversității și a multiculturalității:
„Avem lectori străini din diverse țări – Spania, Italia, Franța, Austria, de exemplu – și ne gândim la modul foarte serios să punem în aplicare câte o zi dedicată culturii fiecăreia”, a mai adăugat Roxana Diaconescu.