În 2014, a luat viață ideea ca Anina să fie prezentată într-atât de frumoasă încât este amintirea ei. Și, după cercetări îndelungate asupra proiectului urban al orașului și discuții ale specialiștilor (arhitecți, urbaniști, sociologi) cu administrația locală, au venit și efectele: vizite ale specialiștilor străini, proiecții de film, expoziții de fotografie. Toate pentru un singur scop: „aducerea Aninei la suprafață”.
Proiectul cultural „Mina de idei Anina” promovează patrimoniul cultural al orașului minier care aproape a fost dat uitării. „Mina de iedei” există și astăzi, prin stăruința Asociației Alba Verde, care colaborează cu Primăria Anina, OAR Timiș și Facultatea de Arhitectură și Urbanism-UPT.
Organizatorii și-au dorit încă de la început să creeze un „muzeu industrial în aer liber”. Din acest motiv, în 2015 a fost demarat un proiect de amenajare a unui astfel de muzeu, în cadrul Ansamblului Puțului 1, unde se află o mină de cărbune cu o adâncime de 1200 m.

Deși au avut un buget mic și o echipă limitată care să efectueze munca de teren, persoanele implicate în proiect au realizat, în perioada 2015-2018, un inventar fotografic al zonei și au efectuat studii în ceea ce privește transformarea industrială și post-industrială a orașului.
Pentru că mai toate ghidurile turistice care vizează județul Caraș-Severin se axează mai mult pe frumusețile naturale decât pe parte industrială, există și o publicație care poartă numele proiectului – „Mina de idei”. Publicația promovează relația „om – loc” și modul în care industria a schimbat, în timp, peisajul.
Creatorii „Minei de idei” sunt de părere că orice acțiune de promovare ar trebui să pornească de la ideea că „Anina este și a rămas un oraș minier”. Ei cred o relansare din punct de vedere economic s-ar putea face prin exploatarea acestei identități miniere. „Recunoaşterea teritoriului Aninei din perspectiva peisajului cultural implică protejarea valorilor şi caracteristicilor sale ca întreg”, afirmă coordonatoarea de proiect, și una dintre coautorii proiectului, Gabriela Pascu, într-un text de prezentare.
Și exploatarea identității Aninei a venit treptat. În 2018 de pildă, în cadrul proiectului, a avut loc o expoziție a fotografilor Paolo Mazzo și Samuele Picolli, intitulată „Scoate Anina la suprafață”. Tot atunci a fost organizat un tur ghidat de patrimoniu cultural, dar și multe alte expoziții arihtecturale și proiecții de film.
În anul 2019 a apărut a treia ediție a publicației „Mina de idei” în care puteți găsi fotografii inedite din Anina, dar și reflecții ale organizatorilor asupra proiectului. De asemenea, puteți accesa pagina de Facebook pentru mai multe detalii.

*fotografii preluate de pe pagina de facebook a Minei de Idei Anina.