fbpx

Află ce NU ar trebui să lipsească din dieta după sărbătorile de iarnă!  

Sărbătorile de iarnă au trecut, iar după această perioadă încărcată cu multe mese substanțiale este bine să învățăm cum să ne readucem corpul și organismul în formă. Am stat de vorbă cu Maria Varga – nutriționist dietetician – pentru a afla mai multe lucruri despre elementele unei diete corespunzătoare după sărbători sau pașii care trebuie urmați pentru o detoxifiere corectă. 

Care sunt elementele unei diete corespunzătoare după mesele de sărbători?

După sărbători și în tot timpul anului sunt aceleași alimente sănătoase care nu ar trebui să lipsească din dieta nimănui: legume (crude, gătite, conservate sau murate în funcție de sezon), fructe proaspete, cereale integrale, leguminoase, și bineînțeles, cât mai multe frunze verzi – pentru că sunt bogate în multivitamine și multiminerale.

În funcție de dieta fiecăruia, dacă ține post sau nu, poate să conțină și produse de origine animală. În cazul acesta, recomand produsele să fie exclusiv ecologice sau din surse de la țară sau de la producători autohtoni. O dietă imediat după sărbători nu ar trebui să se diferențieze de o dietă care ar fi și la o lună sau două după sărbători. 

Care ar fi pașii unei detoxifieri corecte? 

Depinde foarte mult ce anume se urmărește prin acea detoxifiere. Dacă vrei să detoxifici mezelurile pe care le-ai mâncat sau cozonacii în exces de sărbători, atunci pașii cei mai simpli îi reprezintă pur și simplu „să nu mai mănânci ceea ce ai consumat în exces”. Să revii la alimentația de care vorbeam înainte – alimentația integrală bazată preponderent pe plante.

De aici se mai pot adăuga diferite salate, smoothie-uri, sucuri care aduc un aport mult mai mare de minerale și de vitamine, dar asta se particularizează și în funcție de starea de sănătate sau de boala pacientului. Unele alimente sănătoase ce se potrivesc unui om sănătos pot să nu fie recomandate unui om care suferă de o anumită boală. 

Ce ne recomandați să consumăm pentru o stare de confort digestiv, indiferent de perioada anului? 

Dacă ne referim la confortul digestiv, atunci recomand tot ce înseamnă ceaiuri, sucuri pe bază de ghimbir și lămâie sau suplimente masticabile care să conțină ghimbir și alte plante aromate rol în digestie cum ar fi: fenicul, anason, pinion, chimen. Toate acestea ne ajută foarte mult pentru a ne da starea aceasta de confort digestiv. 

Ce nu ar trebui să lipsească niciodată din alimentația unui tânăr?

Cred că din alimentația unui tânăr nu ar trebui să lipsească niciodată fructele. Pentru că acestea îți dau repede energie, satisfac pofta de dulce, hrănesc rapid creierul, îți dau și o stare de bine. În general tinerii, mai ales cei care sunt în primul an de facultate, merg foarte des de la un laborator la altul, au diferite cursuri și nu apucă să mănânce ceva sau să-și aducă pachet de acasă sau să stea undeva să mănânce. 

Un fruct se mănâncă foarte repede, neavând nevoie de pregătire prea multă. După consumare îți potolește foamea, nu pe un timp foarte lung, dar este alternativa mult mai bună, decât să îți cumperi un covrig sau ceva de la patiserie care conține grăsimi nesănătoase. Fructul se delimitează de alt dulce, deoarece mai vine și cu vitamine, minerale, fibre (deși are cantitate mare de zahăr), nu va crește foarte mult glicemia zahărului din sânge, tocmai datorită fibrelor, mineralelor și vitaminelor. Tocmai de aceea, fructele ar trebui să fie nelipsite din geanta sau rucsacul unui tânăr. 

Distribuie:

Alexandra Pîrlea

Alexandra Pîrlea

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!