Raul Popadineți are 31 de ani și e născut și crescut în Timișoara. E activ, îi place să facă mișcare și are o experiență de peste zece ani în domeniul IT. E un antreprenor „minimalist” și colaborează pe partea de web development cu clienți de peste tot, în mare parte din Statele Unite.
În 2017 și-a deschis propria firmă, numită Sunergos, pentru a putea să își pună în practică câteva inițiative proprii. Cam pe atunci s-a născut și ideea Econub, o hartă interactivă care ne arată puncte de colectare și reciclare a diferitelor tipuri de deșeuri de pe raza Timișoarei.
„Ideea e că în 2017, când mi-am făcut firma, voiam să încep să lucrez și la hartă. Prietenii mă tot întrebau unde ar putea să găsească locuri unde să arunce hârtie, carton. Mulți voiau să găsească locuri care, de fapt, reciclează, nu doar colectează. Cum marea majoritate a firmelor de salubrizare și alte firme partenere pe care le avem noi prin județ doar colectează, nu și reciclează neaparat materialele, m-am gaândit să creez o hartă care să arate unde se pot găsi astfel de locuri special amenajate.”
Problema de atunci era că Raul voia să realizeze o aplicație pe mobil în acest scop, însă experiența lui în materie de aplicații mobile era puțin „limitată”, după cum spune el. Astfel, a decis să facă un curs de antreprenoriat. Odată cu acesta a descoperit că platforma Google Maps oferă o variantă gratuită, prin care tu poți să îți creezi o hartă proprie. Raul a deschis aplicația, a urcat pe bicicletă și a început să se plimbe prin oraș, pe unde vedea și pe unde știa că există puncte de colectare. A început cu cele de la RETIM, pentru că erau cele mai multe, și le-a adăugat pe hartă treptat.
„RETIM are patru sau cinci astfel de locații mari, mai la periferia orașului, unde acceptă deșeuri voluminoase, care provin din materiale de construcții, moloz, cărămidă. Însă nu acceptă sticla de geam. Totuși, pe lângă cele 4-5 puncte de colectare, ei oferă și acele clopote verzi de sticlă, prin care Uniunea Europeană obligă să colectăm sticla. Am descoperit, între timp, puncte de colectare pentru hârtie, carton, peturi, doze de aluminiu, baterii, becuri arse, neoane, polistiren și ulei alimentar uzat.”, spune el.
Printre acestea, a găsit și o benzinărie care acceptă și ulei de motor uzat. Mai sunt și farmaciile care colectează și reciclează medicamentele expirate, pentru că acestea intră în categoria de deșeuri periculoase. Dacă ajung în gropile de gunoi sau dacă sunt aruncate pe sol, pot contamina și pot ajunge să afecteze până și pânza freatică: „La farmacii se duc medicamentele expirate. Acestea au contract cu diferite firme care vin, le preiau și apoi le incinerează.”
Din luna februarie a acestui an, de când a început această călătorie, a reușit să pedaleze peste 500 km și să numere peste 500 de puncte de colectare și reciclare.
Practic, scopul Econub este să creeze „o comunitate de oameni responsabili, cărora le pasă de mediu și care vor să recicleze și să colecteze corect. Cumva, ideea e de a strânge oameni în jurul unui nucleu, acest nucleu fiind ecologia.”
Bem, mâncăm, ambalaje reciclăm.
Raul spune că întregul procesul de pedalare e unul chiar plăcut. Îl motivează să facă mișcare. Își alocă o oră-două pe zi pentru această activitate, o dată sau de două ori pe săptămână. A descoperit multe locuri și părți interesante din oraș pe care nu le cunoștea până acum, chiar dacă e de-al locului.
În viitorul apropiat va fi adăugată o funcționalitate prin care te poți implica și tu, adică să poți să pui puncte pe hartă la tine în zonă, dacă observi că există puncte sau locații care nu sunt încă marcate pe hartă. Vei putea să îți creezi un cont pe platformă și astfel să sugerezi un punct nou de colectare. Dar, sugestia ta va trece printr-un sistem de review. (Cu o poză e mult mai ușor de validat informația.) Dacă se doveșeste că e valid locul, atunci poate fi aprobat să apară pe hartă. „Oricine o să poată să sugereze puncte noi pe hartă. Eu doar o să intru să verific exact informația care a fost sugerată și o aprob sau refuz. În acest fel, va fi mult mai ușor să o extindem la nivel de județ, să putem să ne mișcăm puțin mai repede și să oferim o hartă mai comprehensivă cu punctele de colectare și reciclare pe care le avem în zonă.”, explică Raul.
În 2022 vrea să se extindă și prin comunele din apropiere, poate chiar și la nivel de județ: „Vreau să extind în așa fel încât să ofer funcționalitate, ca toți oamenii să poată să pună, să sugereze puncte noi pe hartă. Vreau să fie <the most currated local recyling map> pe care o avem.”
„Câteodată, mi se pare că e ca o joacă. Chiar mă gândeam când a început nebunia cu jocul Pokemon Go în 2016, când mergeau toți și căutau peste tot să adune pokemoni. Așa e și cu Econub. E un fel de Pokemon Go, în care vreau să colectez toate punctele de colectare și de reciclare din oraș și din împrejurimi.”, afirmă el.
Pe lângă Econub, Raul mai are la activ alte două proiecte: fairremote.com și calmcompanies.club, prin care promovează numai companii care angajează remote și oriunde pe continent: „Nu vreau să promovez companii care angajează doar într-o singură țară. Mi se pare un pic limitative, având în vedere posibilitatea de a lucra de acasă sau de oriunde ai o conexiune la internet.”, adaugă Raul.
Astfel, a realizat o listă cu companii de prin toată lumea. Companii la care se lucrează doar patru zile pe săptămână, în loc de cinci, unde toți angajații lucrează part-time și unde există equal pay – indiferent de locația de pe glob: „Am vrut să strâng o listă de companii despre care oamenii să știe că își pun angajații pe primul loc.”
Pentru a susține inițiativa Econub, poți dona o cafea pentru Nub, ca să poată să pedaleze mai mult prin oraș. Pe pagina web o să găsești un simplu buton cu „Susține inițiativa” pe care trebuie doar să dai click. Ține-l pe Nub în formă pentru a găsi mai multe puncte de reciclare!