Într-o lume în care diversitatea este un subiect din ce în ce mai discutat, Cinema Victoria a luat inițiativa de a marca Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități prin intermediul programului special numit „Victoria pentru Toți”.
Programul a adus în fața publicului trei proiecții speciale, adaptate la nevoile tuturor: Titina, De ce mă cheamă Nora când cerul meu e senin și Perspective – Timișoara 2023 for all.
S-a pus accentul pe importanța explorării unor perspective unice, dar s-a dorit, de asemenea, sensibilizarea publicului. Proiectul a fost realizat de Asociația Kabaitan și face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.
Mona Cosma, deținător și fondator al Asociației Culturale Kabaitan, a fost cea care a pus bazele proiectului Perspective – Timișoara 2023 for all. De mai bine de 10 ani, această organizație se ocupă cu astfel de activități culturale, educative sau caritabile, care au ca scop principal sprijinirea persoanelor aflate în situații speciale şi promovarea unui mediu incluziv.
„Noi am stabilit că astăzi sărbătorim abilitatea, pentru că este o abilitate să ieși din casă, să mergi la un eveniment, dacă nu vezi sau dacă nu auzi”, a spus Mona.
Pentru realizarea documentarului Perspective – Timișoara 2023 for all, patru persoane cu diferite dizabilități au participat la evenimente, împărtășindu-și mai apoi trăirile și confruntările zilnice.
Simona este nevăzătoare, dar explorează evenimentele prin atingere și auz, ghidată de câinele ei, Chilli.
Cătălina comunică prin limbajul semnelor și se bazează pe informația vizuală pentru a înțelege fiecare moment. Mișcările ei sunt un mod de a traduce lumea într-un limbaj al gesturilor, fără cuvinte. Prin acest proiect, Cătălina consideră că s-a făcut un prim pas, unul mic, dar cu un efort foarte mare.
„Nu suntem invizibili, devenim vizibili. Vă rugăm să ne priviți! Suntem diferiți, suntem deficienți, dar suntem eficienți!”, a mai mărturisit ea.
Tibi are o dizabilitate intelectuală, însă acest lucru nu-l oprește din a se bucura de viață. Pentru a înțelege lucrurile, acesta are nevoie de explicații simple, adaptate nevoilor lui. Pentru el, bucuria stă în lucrurile simple.
Mihnea participă la evenimente în scaunul cu rotile. Deși de cele mai multe ori se confruntă cu tot felul de obstacole, scaunul său a devenit simbolul dorinței de a face parte din fiecare aventură. În urma acestui eveniment, Mihnea spune că și-a dat seama că oamenii încep să fie mai empatici și mai atenți la nevoile celor din jur:
„Ne-am dat seama că avem sprijinul oamenilor atunci când îl cerem”. Totodată, a dezvăluit care sunt așteptările sale după realizarea acestui proiect: „Sper să văd cât mai multe persoane cu dizabilități că fac ceea ce am reușit noi să facem în ultimele luni”.
Animând nu doar ecranul, ci și inimile spectatorilor, acești cronicari ai vieții cu dizabilități au reușit să transmită o mulțime de emoții și experiențe care au stârnit empatie și înțelegere în rândul audienței. Fiecare film a fost atent adaptat pentru a răspunde nevoilor diverse ale publicului, oferind o experiență cinematografică accesibilă tuturor.
Cristina ne vorbește din perspectiva unui spectator și ne spune că se bucură să vadă astfel de lucruri desfășurându-se în orașul său. Mai mult decât atât, crede că „felul în care ne uităm unii la alții spune mai mult despre fiecare dintre noi”.
Aceste eforturi pun în evidență necesitatea continuării dialogului și a promovării unui mediu incluziv în domeniul cinematografiei.
Programul „Victoria pentru Toți” nu a fost doar un eveniment de o zi, ci a reprezentat o promisiune pentru viitorul în care poveștile tuturor pot fi spuse și auzite.
Articol realizat de Olivia Lazăr și Ionela Popescu.