fbpx

Zilele Documentarului American au adus-o la UVT pe regizoarea Julia Hoppock

Sub egida programului „Timișoara Capitală Culturală 2023”, la Universitatea de Vest s-au desfășurat Zilele Documentarului American la începutul lunii aprilie. Programul evenimentului a cuprins cinci documentare: The Social Dilemma, The Antidote, $avvy, Trust me și Tina. În plus, pe post de invitată special a fost Julia Hoppock, regizor, producător și reprezentantă a echipei filmului The Social Dilemma. Ea lucrează în domeniul cinematografiei de 15 ani și are experiență în realizarea filmelor documentare, jurnalism și diferite activități care țin de sectorul non-profit. În tot acest timp, cineasta a produs o serie de filme care abordează problemele sociale de actualitate.

  Julia Hoppock și-a început cariera în domeniul știrilor, fiind redactor și producător pentru ABC News și POLITICO. Mai târziu a lucrat la The Pew Charitable Trusts, o organizație non-profit și non-guvernamentală din America de Nord, pentru care a realizat diferite materiale prin care a lansat inițiative de conservare a mediului și de sănătate publică. În prezent lucrează împreună cu compania de producție Exposure Labs.

The Social Dilemma (Dilema socială) a fost filmul documentar care a deschis evenimentul din prima zi. Pelicula i-a adus în fața spectatorilor pe experții în tehnologie care sunt angajați ai Google, Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest. Aceștia îi avertizează pe utilizatori despre impactul periculos pe care îl au rețelele de socializare asupra lor. 

Urmărind acest film, veți descoperi ce se ascunde de cealaltă parte a ecranelor noastre, ce face acest algoritm ca să ne țină mereu conectați pe aceste rețele. Dăm like și share la tot ceea ce ne place, dar oare care sunt consecințele dependenței noastre tot mai mari de aceste aplicații care aproape ne conduc viața? Însuși creatorii acestora trag un semnal de alarmă prin intermediul acestui documentar, fiind îngrijorați de ceea ce se întâmplă în jurul lor din cauza propriilor creații. Acest film documentar se poate găsi și pe platforma Netflix.

Proiecția a fost urmată de o sesiune de întrebări, în cadrul căreia coordonatoarea evenimentului, Cristina Chevereșan, a făcut o scurtă introducere în limba engleză pentru ca mai apoi să-i dea cuvântul invitatei serii. Când Julia Hoppock a fost întrebată care a fost cea mai dificilă parte în realizarea acestui film, ea a răspuns că a fost personajul pe care să-l urmeze pe tot parcursul documentarului. Desigur, sunt mai multe voci care apar, dar trebuia să se decidă firul cărei povești să-l urmeze. Dificil a fost și să le câștige încrederea oamenilor care apar în film, a mai mărturisit ea.

Sursă fotografie: bjt.ro

Evenimentul a fost organizat de Ambasada SUA la București și de American Film Showcase în colaborare cu echipa Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a UVT. Discuțiile au fost susținute în limba engleză, filmele fiind subtitrate.

Author

Distribuie:

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!