fbpx

Volum despre Revista Forum Studențesc: 25 de interviuri care spun 25 de povești unice

După ce în luna octombrie s-au sărbătorit 50 de ani de la apariția primului număr al revistei Forum Studențesc și 55 de ani de la începutul presei studențești în Timișoara, luna mai a acestui an universitar a venit cu încă o veste bună. Cu ajutorul implicării studenților de la Jurnalism, din anul II, a profesorului coordonator Ștefana Ciortea-Neamțiu, dar și a Editurii Universității de Vest, a luat naștere o carte cu 25 de interviuri luate forumiștilor de altădată

Lansarea cărții Forum, Forum Studențesc, Forumuri Studențești. Presa studențească – o pepinieră pentru mass-media a avut loc în 16 mai, la UVT. Proiectul, realizat în cursul unui semestru, a avut la bază descoperirea poveștilor celor care acum câteva decenii luptau pentru o presă fără cenzură. Lia Lucia Epure, Viorel Marineasa și Gheorghe Crișan se numără printre cei care au ajuns să lucreze în radio, presă scrisă sau televiziune și povestesc despre începuturile a ceea ce reprezintă astăzi jurnalismul local timișorean. 

„N-am știut că o să treacă așa de repede timpul, încât deja să vorbim despre istoria Forumului! A fost un parcurs ce ne-a format să respectăm Codul Etic al Jurnaliștilor până în ziua de astăzi.

De asemenea, nu lăsăm mesajul jurnalistic să fie acaparat de valoarea contractului de publicitate“, a spus Lia Lucia Epure.

Anii în care studenții, deveniți acum mentori, scriau pentru Forum Studențesc au fost, totodată, și anii de formare ai acestora. 

Un mare câștig al Forumului Studențesc este faptul că după Revoluție și după închiderea revistei au ieșit în lume oameni aproape pregătiți să scrie jurnalistic, ceea ce era mare lucru pentru vremea respectivă. Gheorghe Crișan, a cărui poveste este, de asemenea, prezentată în volum, relatează cât de importante sunt toate aceste exemple despre cât de diferit poate fi parcursul oamenilor în viață, cu un rezultat pozitiv de fiecare dată:

„În acest dialog a fost vorba de învățare, de observarea a diferite păreri. Pe paginile acestei cărți se regăsesc 25 de oameni, fiecare cu viața și povestea lui.”

Din perspectiva studentului, acest proiect s-a simțit ca o predare de ștafetă, formând legături. Mihaela Stegărescu, în prezent studentă în anul II la Jurnalism, a fost vocea tuturor studenților implicați în acest proiect. Din punctul ei de vedere, Forum Studențesc s-a născut din prietenie și din valori care s-au transmis până în zilele noastre, formându-ne pe noi ca studenți și acum, după mulți ani și multe generații. 

Din perspectiva coordonatorului principal, povestea Forumului nu trebuie uitată și de aceea era necesar un volum ca cel de față:

„Aproape fiecare redacție din Timișoara a avut un forumist”, spune lect. dr. Ștefana Ciortea-Neamțiu.

Proiectul a facilitat nu numai stabilirea unei legături intervievator – intervievat, adică student – forumist, ci și consolidarea legăturii dintre studenți și profesor. Volumul reprezintă un proiect marca UVT în onoarea celor ce și-au găsit pasiunea pentru scris cu generații în urmă, și au avut grijă să o transmită și generațiilor următoare. 

Distribuie:

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!