fbpx

Social Media: prieten sau inamic?

Dependența de rețelele de socializare a devenit aproape un adevăr general acceptat în vremurile în care trăim. Acestea sunt o parte integrantă a vieții de zi cu zi, în special pentru adolescenți și tineri. Beneficiile aduse de tehnologie sunt incontestabile, atât în ceea ce privește activitățile profesionale, cât și cele personale. Potrivit specialiștilor, însă, utilizarea excesivă și incorectă a acestor instrumente poate avea o influență negativă semnificativă asupra sănătății.

Dacă e să vorbim doar despre beneficii, acestea continuă să apară în număr foarte mare și sunt foarte ușor de observat. Câteva dintre ele ar fi că poți comunica cu cei dragi atunci când nu vă puteți vedea sau poți cunoaște noi persoane cu care să legi prietenii. Tot prin social media poți găsi diferite oportunități profesionale, te poți informa și susține anumite cauze sociale, ș.a.m.d.

Sursă foto: Hope Mental Health

Dar ce se întâmplă când nu cunoaștem efectele negative pe care social media le are asupra noastră? Atunci când accesăm pentru prima dată o platformă ca YouTube sau TikTok nu ne sunt expuse și posibilele efecte negative ale utilizării sale. Oare dezvoltatorii nu cunosc această latură sau doar le este irelevantă? Un număr mare de studii demonstrează efectele dăunătoare ale consumului excesiv de social media.

De exemplu, poate apărea dependența care ulterior poate duce la izolare socială, depresie și anxietate, tulburări ale somnului, cyberbullying-ul, ignorarea relațiilor din viața reală și efectul FoMo (Fear of Missing Out). Acest efect se referă la sentimentul sau percepția că ceilalți se distrează mai mult, trăiesc o viață mai bună sau experimentează lucruri mai bune decât tine. Implică un sentiment profund de invidie și afectează stima de sine. Este adesea accentuat de site-urile de social media precum Instagram și Facebook.

Îmi dau seama că e posibil ca tu să fi ajuns la acest articol folosind un link de pe social media. Deci nu vreau să dau un verdict alarmist și să anulez beneficiile acestui mod de comunicare sau să spun că toți suntem dependenți. Doar un specialist în domeniul sănătății mintale îți poate spune dacă suferi de dependență sau dacă doar îți place foarte mult să folosești social media și profiți de utilitatea sa.

Dar până să ajungi la un astfel de specialist, poți oricum să reduci din riscurile la care te expui folosind excesiv Facebook, Instagram, WhatsApp, YouTube sau TikTok. Poți face acest lucru prin ștergerea aplicațiilor aferente lor (sau măcar a unei părți dintre ele) de pe telefonul mobil, astfel limitându-te la accesarea lor doar de pe PC.

Sau îți poți găsi noi hobby-uri care nu necesită tehnologia, cum ar fi gătitul, sportul, cititul, etc. În plus, încearcă să îți vezi prietenii sau familia în persoană de câte ori este posibil. 

Distribuie:

Valentin Rusu

Valentin Rusu

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!