fbpx

Sfera Timișoarei: o asociație care vrea să aducă binele în lume

Sfera Timișoarei este o inițiativă ce a luat naștere în județul Timiș și care ne învață că motivația pentru a face bine trebuie să vină din interiorul nostru, nu de pe urma unor bunuri materiale promise.

Pe lângă numeroasele evenimente legate de mediul înconjurător și de reciclare, Sfera Timișoarei a organizat și multe alte activități, precum proiecte caritabile sau concursuri de kendama.

Am stat de vorbă cu Mirela Olariu, unul dintre membrii fondatori ai asociației, care ne-a povestit despre cum a luat naștere Sfera Timișoarei, posibile proiecte viitoare și multe altele.

De unde a pornit inițiativa proiectului?

Sfera Timișoarei a pornit cu scopul de a face o schimbare în bine. Motto-ul nostru este „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” de la Mahatma Ganhi.

În 2013 am înființat asociația, deoarece am dorit să ne implicăm activ în viața comunității și să venim cu evenimente culturale și cu proiecte care să aibă un impact pozitiv pentru toată lumea. Astfel, am avut atât evenimente dedicate copiilor, cât și seniorilor. De-a lungul anilor am avut evenimente precum Ziua Seniorilor Activi, în care dedicam o zi persoanelor în vârstă. Am mai avut și activități de genul 1 Iunie pentru toți copiii și Numai fapte bune. În ultimii ani am mers mai mult pe proiecte online, deoarece era mai complicat să interacționăm fizic cu oamenii, din cauza pandemiei. Un proiect de genul este eLibrăria, prin care ne-am propus să facem un suport audio pentru bacalaureat.

Am văzut că ați avut un eveniment în care ați plantat copaci. Cât de dificil a fost să mobilizați oamenii?

Un alt obiectiv al nostru este protecția mediului și am plantat aproximativ 3000 de copaci în 3 ore. Am fost ajutați de sponsorul nostru, care a venit cu voluntari și cu angajații firmei pentru a participa. Nu a fost greu deloc să mobilizăm oamenii. Au venit inclusiv elevi, deci oamenii au fost foarte deschiși. În ultimii ani am observat o voință de implicare mai mare a oamenilor în aceste acțiuni de voluntariat.

Mai aveți în plan alte activități de reciclare?

În viitorul apropiat nu avem în plan alte activități de genul. De obicei, plantările de copaci se fac la sfârșitul toamnei, în noiembrie. Am mai avut însă activități bazate pe reciclare, precum Fashion Swap, un eveniment în care am colectat haine, atât pentru donații, cât și pentru schimburi între participanți.

V-ați gândit să vă extindeți la nivel național?

După cum spune și numele, Sfera Timișoarei presupune mai mult evenimente pe plan local. Avem și proiecte care au avut impact la nivel național, precum platforma eLibrăria, unde sunt 60 de opere literare, cărți și lecții, care au fost accesate și de români din străinătate.

Ce credeți că îi poate motiva pe cetățeni pentru a se implica în protecția mediului?

Cred că de cele mai multe ori oamenii sunt motivați de recompense, vor să primească ceva la schimb. Fie că este un obiect, o diplomă sau o adeverință, în majoritatea timpului lumea așteaptă o recompensă, dar acestea sunt doar motivări pe termen scurt.

Pe termen lung, informarea și educarea ar trebui să îi motiveze suficient pe oameni pentru a se implica personal în activități de protecție a mediului. Motivarea internă este însă cea mai eficientă pe termen lung și nu ar trebui să ne lăsăm motivați de lucruri materiale.

În prezent, asociația Sfera Timișoarei continuă proiectul eLibrăria, platformă pe care o puteți vizita accesând acest link.

Sursa fotografii: Facebook / Sfera Timișoarei

Author

Distribuie:

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!