fbpx

Secretele unui interviu de succes. Ce sfaturi ne oferă Tania Stavilă-Țunaș

Cu toții am urmărit cel puțin o dată un interviu, dar câți dintre noi ne-am întrebat cum se realizează el? Ei bine, Tania Stavilă-Țunaș, realizatoare de emisiuni la TVR Timișoara, a venit la UVT să răspundă la această întrebare. Pe 18 aprilie, studenții de la Științe ale Comunicării au avut ocazia să participe la un curs deschis despre ce se află în spatele unui interviu jurnalistic de succes. 

Tania Stavilă-Țunaș are o experiență vastă în jurnalismul cultural, fiind renumită în ultimii ani pentru emisiunea „Cult@art”, unde intervievează diverse persoane din sfera culturii și nu numai.

Printre cei mai cunoscuți intervievați se numără Ioan Holender, cel mai longeviv director managerial al Operei de Stat din Viena, ÎPS Ioan – Mitropolitul Banatului, actrița Claudia Ieremia și scriitorul Robert Șerban.

În cadrul cursului, jurnalista a explicat faptul că această meserie înseamnă să trăiești curios și punând întrebările potrivite. Astfel, nu doar că vei primi răspunsuri uimitoare de la intervievați, dar îi vei ajuta să descopere o mulțime de lucruri despre ei înșiși.

La fel ca în profesia de doctor sau de profesor, vocația este foarte importantă și în jurnalism; dacă nu iubești oamenii, nu are niciun sens.

Invitata a vorbit și despre importanța lecturii pentru îmbogățirea vocabularului și dezvoltarea gândirii. A oferit sfaturi despre cum se face față unui blocaj în timpul unui interviu și cum vulnerabilitatea poate fi transformată într-o forță, încurajând studenții să-și exprime autenticitatea.

De asemenea, a evidențiat necesitatea empatiei în jurnalism, subliniind că jurnalistul are rolul de a conduce interviul și trebuie să fie conștient de responsabilitatea sa față de interlocutor. Intervievatul trebuie prezentat exact așa cum este, fără a fi pus pe un piedestal sau, dimpotrivă, a fi înjosit.

Tania Stavilă-Țunaș a lucrat o perioadă și în spatele camerelor, etapă pe care o consideră esențială pentru orice prezentator. În acest fel, îți dai seama cu adevărat de cât de importantă este munca în echipă și înveți să apreciezi fiecare membru în parte.

După câțiva ani, s-a descoperit pe sine în rolul de prezentatoare, în general la emisiunile de cultură. Invitata a evidențiat că pentru a avea succes în fața camerei, este important să fii împăcat cu tine însuți, cu felul în care arăți. Consideră că trebuie să depășești orice complexe personale pentru a te concentra pe conținutul emisiunii, evitând să fii distras de griji legate de aspectul sau vocea ta. 

Aceasta a mărturisit și că pentru emisiunea Cult@art alege doar invitați cu care rezonează și de la care știe că are ceva de învățat. Atunci când ea se simte bine la un interviu și pleacă acasă cu niște lecții învățate, știe că și publicul va simți la fel. Acesta este și motivul pentru care nu a renunțat niciodată la emisiune, deși a luat în considerare această variantă atunci când ratingul era scăzut. Dar gândindu-se că sunt măcar câțiva oameni care găsesc modele în invitații săi și care se hrănesc cu ceea ce au ei de spus, a simțit că își îndeplinește scopul. 

Tania Stavilă-Țunaș a mai mărturisit că ea nu are niciodată o listă de întrebări pregătită. Cu toate acestea, documentarea ei este minuțioasă. Știe ce subiecte vrea să atingă împreună cu invitatul său, dar nu se ferește de la a lăsa discuția să meargă pe un cu totul alt drum.

„Întrebările te țin în zona de siguranță și în zona de control. Ce riști să pierzi este ineditul”, a explicat ea.

În timpul întâlnirii, studenții au avut oportunitatea să pună întrebări și să afle răspunsuri la curiozități. Una dintre întrebări a fost „Care pe care se ține, jurnalismul susține cultura sau cultura susține jurnalismul?”

Cred că jurnalismul susține cultura și spun asta prin prisma a ce aud foarte des de când am plecat de pe formatul de direct. «Te rog frumos, întoarce-te, Tania, avem nevoie de un om care să înțeleagă ce facem noi», asta îmi spun scriitorii și artiștii vizuali”, a răspuns aceasta.  

Astfel, în contextul discuției, jurnalismul este văzut ca un sprijin pentru cultură, oferindu-i o voce

Întâlnirea cu Tania Stavilă-Țunaș a reamintit că jurnalismul nu este doar  despre întrebări și răspunsuri, ci despre conexiunea dintre oameni. Curiozitatea, empatia și autenticitatea sunt câteva dintre aspectele foarte importante pentru un interviu de succes.

Distribuie:

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!