fbpx

Secretele motivației: cum o menținem în drumul spre succes

Ce este motivația, de fapt, şi cum o obţinem? Şi, mai ales, cum ne menținem motivaţi în drumul spre succes? Fie că e vorba de un proiect profesional sau de o dietă, tuturor ni se întâmplă uneori să vrem să abandonăm ce am început şi să nu ne simțim motivaţi să mergem mai departe.

Practicarea unui sport poate fi un antrenament excelent pentru stimularea motivaţiei, după cum ne arată Andrei Florin Elvis, instructor de fitness și fondator al comunităţii Eu pot!, care oferă informaţii şi consiliere motivaţională. El și-a început cariera sportivă la vârsta de 9 ani în Deva, practicând iniţial karate, iar apoi handbal și aikido. Și-a petrecut mulţi ani în sala de sport, făcând exerciţii de bodybuilding, iar din dorința de a-i ajuta pe ceilalți, și-a deschis propria sală de forță.

Provocările nu au lipsit din viaţa şi cariera sa, printre cele mai grave fiind un accident moto, în anul 2009, când a petrecut 7 săptămâni în spital. Fiind o persoană puternică și din dorința de a se recupera, el şi-a găsit singur motivaţia necesară și le-a demonstrat medicilor că o minte sănătoasă într-un corp sănătos te poate ridica cum nici nu ne-am putea imagina.

Obiceiurile nesănătoase fac parte din viaţa multora dintre noi când vine vorba de alimentaţie, sport, şcoală sau profesie. Deşi ştim că ne dăunează, le continuăm din inerţie. Cum crezi că putem ieşi din zona de confort pentru a scăpa de ele?

Începuturile sunt grele, așa e. Asta din cauza faptului că intervine factorul „noutate”,  care reprezintă necunoscuta din ecuație. Nouă, oamenilor, ne este frică de necunoscut și asta descurajează. Însă, dacă nu trecem peste teama de necunoscut, nu vom putea afla niciodată de ce suntem în stare cu adevărat. Îndrăznește!

Cum putem să ne motivăm singuri în viața de zi cu zi? 

Motivația în sine este de 2 tipuri: intrinsecă și extrinsecă. Cea intrinsecă vine din interior: dorința de a fi mai bun, competitivitatea, încrederea în sine, ambiția. Iar cea extrinsecă vine din factori externi, cum ar fi încurajările celor din jur, dorința de a fi văzuți, admirați, apreciați, în esență, nevoia de validare.

Pentru a rămâne motivați, ar fi bine să avem o relație corectă cu sinele nostru și să ne înțelegem bine de tot nevoile reale, urmând, ca mai apoi, să facem paşi mici în fiecare zi spre direcția aleasă.

De ce crezi că oamenii tind să înceapă în forță, spre exemplu în sport, iar cu timpul își pierd motivația? Cum ne menținem echilibrul?

Dorința de a obține rezultatele cât mai repede ne poate determina să apăsăm pedala de accelerație și să alegem un tempo pe care nu îl putem susține pe termen mediu sau lung. Orice proiect are nevoie de un plan bine stabilit, cu pași care trebuie respectați. Este important să existe echilibru între dorințele noastre și acțiunile pe care le întreprindem în direcția îndeplinirii acestora.

Este nevoie de disciplină și un orar bine stabilit? De ce funcționăm mai eficient când avem totul scris și pus la punct?

Organizarea te scutește de munca în plus. E simplu. Zicala „Măsoară de două ori și taie o dată” reflectă de ce este bine să gândim și să avem un plan bine pus la punct. Dacă ești organizat, eviți greșelile, rămâi pe o direcție care a fost gândită înainte de execuție, poți monitoriza progresul și eviți să muncești fie prea mult, fie prea puțin.

Putem avea o viață sănătoasă și cu mici abateri sau trebuie să ne ținem strict de un program?

O viață sănătoasă este o viață echilibrată. Nu poți defini „răul” fără să faci referire la „bine” și nici invers. Așadar, atât timp cât nu faci excese, îți poți permite să te abați de la drum, dacă simți că asta e ceea ce îți dorești pe moment, fără a-ți pierde focusul pe ceea ce contează cu adevărat.

Suntem suma lucrurilor pe care le facem cu regularitate. Spre exemplu, o singură masă nesănătoasă nu te va îngrășa, la fel cum una singură sănătoasă nu te va slăbi.

Încrederea de sine este greu de dobândit pentru mulţi. Cum îi încurajezi pe cei din jurul tău prin meseria ta de antrenor personal?

Încrederea în sine se clădește și cred că se consolidează în prima parte a vieții (perioada copilăriei și a adolescenței). Încurajările și critica atent livrate pot ajuta o persoană să își dezvolte stima de sine, și implicit, încrederea în forțele proprii.

Eu adopt cu succes o tehnică prin care îi încurajez pe oameni să accepte anumite provocări care îi scot din zona de confort, arătându-le că sunt capabili să realizeze chiar și anumite lucruri pe care nu credeau că le pot face. Asta îmi oferă și mie satisfacție din punct de vedere profesional. Afirmația „Eu pot!” este una foarte puternică și ar trebui să fie rostită mai des de fiecare dintre noi.

În final, ce sfaturi le-ai oferi unor studenți care sunt la începutul drumului și nu știu de unde să înceapă?

Îndrăznește! Chiar și cea mai lungă călătorie începe cu un prim pas. Dacă îți dorești ceva cu adevărat, fă pași mici în direcția aceea și ai să vezi că rezultatele nu vor întârzia să apară. O lectură interesantă în acest sens este cartea „Alchimistul” de Paulo Coelho. Succes!

Sursă foto: eupot.life.

Distribuie:

Andreea Morar

Andreea Morar

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!