fbpx

„Punem lumea în mișcare!” – o campanie de mobilizare pentru donat sânge

Fii și tu erou!

Nu, nu este mesajul vreunui film, este mesajul campaniei „Punem lumea în mișcare!” – o campanie de mobilizare pentru donat sânge realizată de Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, în parteneriat cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara.

În spatele campaniei se află o echipă de studenți de la specializarea Publicitate, anul III, campania fiind realizată ca proiect de seminar la disciplina Publicitate Online, și coordonată de Lect. Univ. Dr. Silvia Fierăscu.

Campania va rula pe parcursul lunilor decembrie și ianuarie, iar cei care își doresc să fie eroi sunt așteptați la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara, de pe Strada Martir Marius Ciopec 1.

Andrada Caliope Iacobici, unul dintre organizatorii campaniei, a vorbit despre principalele obiective și despre cum a ajuns să ia viață campania.

Cum a pornit ideea realizării acestei campanii?

La cursul de Publicitate online, profesoara noastră Silvia Fierăscu ne-a propus să realizăm o campanie și ne-a dat o listă cu mai multe domenii. Din lista respectivă, noi am ales Centrul de Transfuzie Sanguină. După o ședință de brainstorming, ne-a venit ideea acestei campanii: cum putem să salvăm viaţa unor oameni și în același timp să informăm.

 În ce fel a fost gândită campania?

Am pornit de la ideea ca vrem să salvăm mai mulți oameni care au nevoie de transfuzii de sânge și pentru asta avem nevoie să atragem donatori. Acesta este scopul campaniei: să aducem cât mai mulți donatori și să-i fidelizam. Mai mult decât atât, ne dorim și să îi informăm, pentru că majoritatea oamenilor nu donează din diverse motive. De aceea, ne-am gândit să avem postări tip mit versus realitate legate de donarea sângelui sau să postăm interviuri cu oameni care au donat deja și cu personalul din Centrul de Transfuzie – în legătură cu ce îi motivează și de ce au ales să lucreze într-un astfel de domeniu.

Ai observat vreun progres de la începutul campaniei?

Deocamdată, nu știm câți au donat datorită campaniei. Urmează să aflăm acest lucru de la Centru în zilele ce urmează. Însă, pot spune că pe social media postările noastre au ajuns la multă lume, deci în legătură cu informarea, campania chiar tinde să aibă succes.

În prezent, există o mare nevoie de donatori. Crezi că această campanie o să-și atingă scopul?

Da, chiar cred că această campanie o să își atingă scopul și că o să atragem destul de mulți donatori. Noi facem în așa fel încât postările noastre să fie atractive și ușor de asimilat. Punem texte scurte și directe, cu imagini care rămân mai ușor imprimate în mintea oamenilor. Prin aceste postări, sperăm să le stimulăm simțul civic și în același timp să le oferim răspunsul la întrebările pe care le au despre donare.

Gradul de conștientizare asupra donării de sânge este foarte scăzut. Ce le lipsește centrelor de transfuzie sanguină pentru a atrage donatori?

Cred că principala problemă este lipsa informării, mai ales în social media. Puțină lume intră pe site-urile destinate centrelor de transfuzie sanguină. Majoritatea ajung acolo pentru prima dată și nu știu ce o să se întâmple, care sunt pașii, etc. Iar cei care aleg să nu se ducă, fac asta datorită sentimentului de frică. Cred că mai multe campanii de informare ar fi de ajutor, mai ales în combaterea fricii.

Multe persoane nu donează din cauza fricii. Ce sfaturi ai avea pentru cineva care nu a mai donat niciodată, dar ar fi dispus să încerce?

Donarea de sânge duce la salvarea unor vieți, deci frica merită depăşită. Până la urmă, frica este doar o barieră între persoana respectivă și a salva o altă viață. În locul unui necunoscut se poate afla un apropiat sau poate chiar tu. Dacă lăsăm frica să ne controleze, deja am pierdut. A dona sânge nu e nici complicat şi nici periculos. Deci, invit pe toată lumea să se informeze despre unde poate dona şi să meargă la un centru de transfuzie!

Distribuie:

Valentin Rusu

Valentin Rusu

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!