fbpx

Noua cinematografie italiană, proiectată la Timişoara

În perioada 30 martie – 2 aprilie a avut loc Festivalul de Film Visuali Italiane la Cinema Victoria.

Laura Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultură din București, a explicat ce înseamnă acest festival pentru publicul român:

Visuali Italiane încearcă să ofere publicului român, la București, Cluj și Timișoara, o perspectivă completă și mai conștientă asupra tendințelor din cinematografia italiană, cu convingerea că filmele noastre au multe de oferit și că acest festival oferă o ocazie importantă de a le descoperi și de a le aprecia.”

Filmul cu care a debutat a doua seară a festivalului a fost Vera – care a avut avanpremiera mondială în anul 2022, în secțiunea Orizonturi de la Festivalul de Film de la Veneția. Jucându-se pe sine în filmul ce îi poartă numele, Vera Gemma este fiica actorului Giuliano Gemma și a primei sale soții, Natalia Roberti. A crescut la Roma și pe platourile filmelor western ale tatălui ei. A activat ca actriță în mai multe producții de teatru și a jucat în câteva filme: La Sindrome di Stendhal, Il Cartaio, ambele regizate de Dario Argento, Ovosodo de Paolo Virzì și Scarlet Diva de Asia Argento. În 2013 a realizat un documentar despre viața tatălui ei, intitulat Giuliano Gemma: un italian în lume, care a fost prezentat la Festivalul Internațional de Film de la Roma. Vera Gemma este, de asemenea, o personalitate de televiziune, cunoscută pentru participarea sa la reality show-urile Pechino Express și L’Isola dei Famosi.

Alegerea de a construi întregul film în jurul actriței Vera Gemma a fost, cu siguranță, una care intrigă, mai ales când ea se joacă pe sine, o sarcină mult mai dificilă decât pare. Vera marchează prima ei apariție pe ecran în aproape douăzeci de ani, după ce și-a petrecut timpul într-o relativă obscuritate. Aceasta este o revenire convingătoare pentru cineva care nu era, în mod obișnuit, considerată o actriță extrem de talentată, dar care poseda un anumit farmec care îi făcea munca memorabilă atunci când alegea să joace.

Vera este autentică în acest rol, interpretându-l cu convingere și cu un nivel impresionant de angajament, având o conștiință de sine care o ridică la una dintre cele mai bune interpretări ale anului, după cum au apreciat mulți critici. 

Gemma petrece zile triste și monotone între castinguri ce par inutile și un logodnic care trăiește în umbra sa. Un accident de mașină îi scoate în cale un băiețel care îi va schimba definitiv viața, formând o relație cu tatăl acestuia. Ea va realiza curând că în această lume este doar un instrument pentru alții. Vera trece prin povara de a trăi în umbra unui tată celebru, presiunea de a se ridica la standardele nerealiste ale frumuseții și așteptările de succes şi dorința de a fi iubită pentru ceea ce este. Unul dintre regizorii filmului, Tizza Covi, a oferit o explicație asupra viziunii filmului când vine vorba despre frumusețe:

„Întrebarea cu privire la ceea ce înseamnă cu adevărat frumusețea este probabil la fel de veche ca și omenirea însăși. Pentru noi, răspunsul este foarte simplu: o persoană frumoasă este o persoană care se implică cu adevărat în viața reală și care își construiește astfel o personalitate inconfundabilă. În industria cinematografică, frumusețea este definită diferit, iar acest lucru creează o dilemă absolut fără ieșire, în special pentru actrițe, atunci când îmbătrânesc: dacă nu se operează, rolurile bune devin rare – dar dacă recurg la operație și aceasta este evidentă, sunt disprețuite pentru asta. Orice ar face este greșit. Vera însăși a suferit mult timp din cauza faptului că, încă din copilărie, nu s-a conformat niciodată idealului obișnuit de frumusețe.”

În cadrul Festivalului de Film Visuali Italiane s-au mai putut viziona filme, precum: Spărgătorul de oase, Dorința nebună, Noaptea fantomă

– Articol scris de Carys Gligor, Laura Ilioiu și Denisa Câmpean

Author

Distribuie:

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!