fbpx

Muzica – un simplu fundal sonor sau un stil de viață?

Este muzica atât de importantă în viața noastră? Muzica poate fi considerată de unii ca fiind un simplu fundal sonor pentru alte activităţi, dar beneficiile psihologice pe care le are o face să fie mai mult decât atât.

Cred că ai observat și tu cum muzica îți poate schimba starea de spirit. Atunci când asculți o melodie rock, simți cum corpul ți se încarcă de energie, iar atunci când asculți o melodie mai tandră sau tristă, simți cum devii ușor emotiv. Chiar și psihologii recomandă să ascultăm muzică dacă vrem să ne schimbăm în bine starea de spirit.

În plus, studiile arată că muzica poate îmbunătăți și performanța cognitivă: muzica de fundal sau muzica ascultată în timpul unei activități contribuie la îmbunătățirea concentrării şi a capacităţii de a înţelege şi memora.

De asemenea, muzica ajută și la gestionarea stresului. Când ascultăm muzică, nivelul de cortizol, care este hormonul stresului, scade – în timp ce nivelurile de dopamină și oxitocină cresc.

Un beneficiu care m-a surprins este acela că muzica te poate ajuta şi să mănânci mai puțin. Știu, sună absurd, dar există și un studiu care poate confirma acest lucru. Și lista beneficiilor muzicii nu se termină aici. Ea poate reduce simptomele depresiei, te poate ajuta să dormi mai bine, îți poate îmbunătăți memoria, etc.

 Nu cred că cineva își poate imagina o lume fără muzică. Pot spune că muzica pentru mine a devenit de multă vreme mai mult decât un simplu fundal sonor.

Nu știu dacă ați realizat, dar mulţi adulți nu prea ascultă muzică. Sau cel puțin cei pe care îi cunosc. Oare ar mai uita de problemele care îi preocupă dacă ar asculta mai des? Sau poate ar fi mai fericiți. Muzica ar trebui să se afle printre recomandările medicului privind un stil de viață sănătos.

Am fost curios să aflu ce părere are despre muzică și cineva care a trecut de la ascultat la cântat, așa că am stat de vorbă cu Laura Lazăr – o tânără talentată de doar 19 ani. Se află la începutul unei cariere muzicale care se anunță a fi de succes. Laura a terminat liceul de muzică „Tudor Ciortea” din Brașov, iar apoi s-a stabilit în București. Și-a lansat piesa de debut „Past Problem” în vara anului 2020. 

Când și cum ți-ai descoperit pasiunea pentru muzică?

Muzica înseamnă totul pentru mine. De la o vârstă fragedă am observat că am o pasiune pentru muzică. Am început să fac canto prin clasa a 6-a. Apoi am decis să urmez Liceul de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov. Acolo am aprofundat pasiunea mea și au fost 4 ani superbi. 

Au existat momente când aveai o stare mai proastă, iar muzica te-a ajutat?

 Ascult muzică aproape non-stop. Aș putea spune că este un mod de evadare pentru mine atunci când am o stare proastă. Îmi pun căștile, ascult playlistul meu preferat și totul revine la normal.

Ce simți atunci când cânți?

Este un sentiment de nedescris. Când încep să cânt simt că totul dispare și rămân doar eu cu muzica. Nu știu dacă există altceva care să mă facă să mă simt mai bine. 

Cum ar arăta pentru tine o lume fără muzică?

O lume fără pasiune și fără culoare. Nu mă văd făcând altceva. Dacă ar fi să aleg dintre muzică și bani, aș alege muzica.

Ce le-ai spune celor care nu obișnuiesc să asculte muzică?

Le-aș spune doar că muzica te poate face să uiți de probleme. Puneți-vă căștile în urechi, dați play și lăsați-vă purtați de muzică pentru câteva momente. 

Dacă dorești să asculți melodiile Laurei, o poți face pe Spotify sau pe Youtube.

Distribuie:

Valentin Rusu

Valentin Rusu

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!