fbpx

Laura Codruța Kövesi propune „mai multă educație, mai puțină corupție”, în cadrul unei conferințe UVT

„Crima organizată nu are frontiere. Dar Parchetul European are?”. Aceasta a fost tema unei conferințe găzduite de UVT în 4 aprilie, cu Laura Codruța Kövesi ca invitat special. Kövesi a ocupat cele mai înalte poziții ale profesiei sale și a stabilit recorduri impresionante în carieră: în 2006, la vârsta de 33 de ani, a devenit prima femeie și cel mai tânăr procuror general din istoria României. Este și singurul procuror general, după decembrie 1989, care și-a dus mandatul până la capăt. A fost procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, iar în prezent este primul procuror-șef al Parchetului European (EPPO), instituție care funcționează din 2021. 

EPPO este un organ independent al Uniunii Europene cu mandatul de a investiga, urmări penal și aduce în fața justiției pe cei vinovați de infracțiuni împotriva intereselor financiare ale UE, precum frauda, corupția, spălarea banilor și frauda transfrontalieră în materie de TVA. Instituțiile și autoritățile competente din cele 22 de state membre care au aderat la EPPO sunt obligate să raporteze orice activitate infracțională care afectează bugetul UE, iar persoanele fizice pot, de asemenea, să denunțe presupuse cazuri de fraudă și alte încălcări.

Laura Codruța Kövesi a început conferința prin a împărtăși câteva concluzii pe care le-a tras după cei trei ani de la începerea activității Parchetului European. În primul rând, crima organizată este cea mai acută amenințare la adresa statului de drept și ea devine mai puternică prin fraudarea bugetului european și a celui național.

„Din păcate, frauda financiară și corupția sunt tolerate, iar acest lucru este intolerabil. Nu există nicio țară curată, în care să nu întâlnim corupție sau fraudă financiară”, a explicat procuroarea. 

Doar anul trecut, Parchetul European a avut peste 1.900 de dosare cu prejudiciu de 19 miliarde de euro, 60% având la bază frauda cu TVA. Deși la prima vedere poate părea că frauda financiară nu face un rău important și că e vorba doar de câțiva oameni inofensivi care decid din când în când să scape de plata taxelor; adevărul e că, de multe ori, ea are legătură cu grupurile infracționale organizate care fac trafic de droguri sau de persoane.

Procuroarea trage un semnal de alarmă în ceea ce privește grupurile infracționale organizate: aproximativ 50 de miliarde de euro sunt pierduți anual din cauza acestor tipuri de organizații, unde sunt implicate și sute de persoane. În investigațiile cu mafia italiană, martorii au declarat faptul că „este simplu să poți comite o fraudă financiară”, principalul motiv fiind acela că, și dacă ești prins, riscurile sunt minime, „dai banii înapoi și scapi nepedepsit”.

În urmă cu trei ani, România a început să acționeze în acest sens, și de atunci luptă neîncetat. „Atât frauda fiscală, cât și corupția pot deveni cazuri pe viață și pe moarte”, spune Kövesi. Exemplificând prin cazul Colectiv, aceasta susține că o tragedie ca aceasta nu mai trebuie lăsată să se întâmple. Atunci când cineva îți fură banii din buzunar, simți că dispar de acolo, dar atunci când un primar ia mită pentru un anumit proiect, simți ceva? Toate aceste fapte au legătură și cu dezinformarea, care este prezentă la un nivel tot mai  crescut. Iată câteva dintre lucrurile pe care Parchetul European încearcă să le remedieze.

Laura Codruța Kovesi a împărtășit și unul dintre cazurile care a surprins-o cel mai tare: o funcționară publică a constatat că o firmă avea venituri de 300 de mii de euro, cu doar doi angajați. După ce nu a fost luat în serios de alte instituții, cazul ajunge, într-un final la Parchetul European. Acesta a deschis o investigație în Portugalia, iar într-un an și jumătate a descoperit că există un „continent al infracționalității”, cu aproximativ 9.000 de companii implicate, peste 600 de complici, toți cu roluri bine definite. Prejudiciile au fost de 2,2 milioane de euro, pe teritoriul a 34 de state, inclusiv pe cele considerate „curate”.

Kövesi a mai povestit și despre experiența ei ca femeie procuror, despre cum a fost descurajată mereu, dar a reușit tot ce și-a propus pentru că a fost consecventă. Ea a oferit inspirație, încurajări și sfaturi studenților: 

„Totul depinde de voință, de curajul vostru, totul este în interiorul vostru. Nu vă trebuie altceva. Trebuie doar ca voi înșivă să vă doriți acest lucru!

Niciodată să nu vă desconsiderați și niciodată să nu-i lăsați pe cei din jurul vostru să vă spună cum sunteți și că nu puteți.

Să aveți încredere în voi. Toți ceilalți au două mâini, două picioare și un cap. Nimeni n-are nimic în plus!”. 

Distribuie:

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!