fbpx

Infinit și introspecție: vernisajul expoziției Inner Cosmos

Deschiderea expoziției de artă Inner Cosmos a avut loc pe 21 noiembrie, la Centrul de Proiecte din Timișoara, și a încântat toate simțurile publicului. Evenimentul a adus în prim plan lucrările Liviei Mateiaș, tema acestora fiind spațiul cosmic, dar și infinitatea lui.

În cadrul acestei expoziții, care a fost deschisă până pe 4 decembrie, au avut loc tururi ghidate, evenimente și ateliere educaționale pentru întreaga comunitate din Timișoara. Inner Cosmos îndeamnă la reveria interioară și la deschiderea spiritului spre un univers pictural aflat la intersecția dintre real și imaginar.

Livia Mateiaș este artist vizual și o persoană cu un spirit liber și creativ. Ea folosește grafica, pictura, arta digitală, instalația și performance-ul ca forme de expresie, adaptând ușor tehnica pentru a transmite mesajul. A organizat peste 200 de ateliere creative în parcuri, galerii de artă, la o mănăstire budistă, un penitenciar, în centre de refugiați și multe altele. În Timișoara, ea a inițiat și a implementat proiecte finanțate, precum: Fluid, Arta în comunitate, Acasă pe pământ, Podul de Poveste – comunitatea creativă Croșetăm Povești și Poduri, proiectul Pixel_ART.

La deschiderea expoziției, publicul a fost întâmpinat cu vin fiert, ceai, turtă dulce, biscuiți și multe alte bunătăți. Vernisajul a început cu o scurtă discuție dintre Livia Mateiaș și invitatul special Francesc Miralles, scriitor catalan. Livia a povestit câte ceva despre procesul ei creativ și chiar a încurajat publicul să atingă obiectele de artă care erau plasate pe podeaua galeriei, mai exact benzile Mobius și sfere confecționate din hârtie reciclată. Benzile Mobius semnifică infinitul, o parte reprezentând spațiul interior, iar cealaltă pe cel exterior. Printre acestea se aflau și câteva oglinzi, cu scopul de a reflecta la noi înșine și a ne privi puțin mai atent.

Cât despre pictură, artista a mărturisit că una din inspirațiile ei a fost Van Gogh și că îl admira în mod special încă din liceu. După dialogul cu Francesc Miralles, publicul i-a putut adresa întrebări Liviei. Una dintre acestea a fost despre alegerea ei de a picta un manechin de femeie, și nu unul de bărbat sau hibrid, la care răspunsul a fost „Pentru a fi mai aproape de spiritul meu”. 

Livia, însă, nu s-a rezumat doar la a crea lucrări artistice pentru această expoziție. Ea a adus cartonașe cu diferite întrebări, niște „invitații la introspecție”, așa cum au fost numite, provocându-i pe cei prezenți să se descopere mai bine cu ajutorul lor. Francesc Miralles a fost și el provocat să răspundă la două întrebări: „Cine sunt eu?” și „Ce este universul meu interior?”.

Expoziția a avut și un moment muzical susținut la handpan de Ovidiu Brazdău – cercetător, psiholog și explorator al transformării interioare. El a recunoscut că nu are melodii pregătite, ci că improvizează, muzica fiind pasiunea lui. Acest moment a fost unul interactiv, la care publicul a fost invitat să creeze ritmuri alături de Ovidiu prin bătăi din palme și voce. Toți cei prezenți murmurau diferite vocale la cererea lui, ca și cum ar fi fost într-o meditație adâncă, ceea ce poate era adevărat pentru unii dintre ei. Sala era plină de vibrații și de sunete pe care nu suntem obișnuiți să le auzim, căci acest tip de muzică este destul de rar întâlnit. Pentru câteva minute, o atmosferă calmă și contemplativă, cu totul deosebită, a umplut galeria micuță în care se adunaseră atâția iubitori de artă.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023 cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.

Distribuie:

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!