Timișoara a găzduit un eveniment cultural de excepție la început de noiembrie: cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania, desfășurată la Cinema Victoria.
One World Romania (OWR) a oferit publicului o selecție de documentare care au abordat teme complexe, cu mesaje puternice. Sub tema „O viață bună’”, festivalul a explorat conceptul de ,„bine” din diverse unghiuri, încurajând publicul să reflecteze asupra modurilor în care acesta se manifestă în societatea actuală.
Unul dintre documentarele remarcabile a fost Toată frumusețea și durerea (All the Beauty and the Bloodshed, 2022), regizat de Laura Poitras, care a analizat impactul devastator al epidemiei de SIDA în comunitatea LGBTQ+ din New York în anii 1980 și efectul opioidelor care generează dependență și care, în perioada respectivă, au influențat lumea artei. Acest film a subliniat legătura strânsă dintre aspectele intime ale vieții și politica.
Regizoarea Laura Poitras a reușit să creeze o legătură profundă între subiectele filmului și publicul său, aducând în prim-plan amintiri dureroase ale personajului principal, artista Nan Goldin, și mărturii ale celor afectați de epidemie. Filmul subliniază conexiunile dintre trecut și prezent, evidențiind modul în care problemele din acea perioadă au continuat să aibă un impact semnificativ asupra comunității LGBTQ+ și a societății în ansamblu. Prin nararea sa profundă, Toată frumusețea și durerea transmite o lecție puternică despre puterea activismului și importanța înțelegerii trecutului pentru a modela viitorul, făcându-l un documentar esențial pentru toți cei interesați de subiecte sociale relevante.
Un alt documentar notabil a fost Fabuloasele, care a prezentat reuniunea unui grup de prietene trans într-un format inovator, amestecând documentarul cu elemente de ficțiune. Această abordare subiectivă a adus în prim-plan trecutul și prezentul comunității trans într-o manieră revelatoare.
Regizoarea Roberta Torre a reușit să creeze o atmosferă autentică și captivantă, permițând publicului să se conecteze profund cu personajele și cu povestea lor. Fabuloasele ilustrează puterea prieteniei și a susținerii reciproce în procesul de autodeterminare și oferă o privire sensibilă și revelatoare în lumea comunității trans.
La finalul acestei proiecții a avut loc o discuție în cadrul căreia oamenii din public au putut afla mai multe despre ce înseamnă identitatea de gen, cum este văzută comunitatea LGBTQ+ în zilele noastre și ce se poate face la nivel de societate pentru a nu mai exista discriminări. Făcând o paralelă cu filmul și tema prezentată, Andre Rădulescu, fondatorx al Identity.Education, a condus discuția și a oferit răspunsuri celor care au dorit să se deschidă acestui subiect.
Vorbind din experiența personală ca activistx și persoană non-binară în România, Andre a povestit despre activism, nereguli, istoria acestei comunități și despre ce ar trebui să știe oamenii despre persoanele care fac parte din ea:
„Avem discuții în mediul universitar, avem discuții și cu părinții care vin la noi la centru. Consider că este responsabilitatea noastră ca organizație să facem acest lucru, reprezentând o comunitate care încă mai are nevoie de sprijin”.
La întrebarea „Cât de scump e prețul libertății în societatea noastră?”, Andre a răspuns că pentru persoanele care fac activism și ies în față să vorbească și să-și ceară drepturile există riscuri, însă este nevoie ca aceste lucruri să fie făcute pentru a ajunge la o schimbare.
„Libertate înseamnă să ieșim și să ne spunem povestea. E important să ieșim și să facem astfel de proiecte mari în spațiul public”, a adăugat Andre.
La OWR 2023, au mai fost prezentate și trei scurtmetraje inedite ca parte a proiectului Cercetare pentru mâine, curatoriat de Larisa Crunțeanu, artistă și curatoare. Acestea au abordat subiecte captivante și au oferit perspective noi asupra vieții. Vizionarea a fost urmată de o scurtă discuție între participanți și realizatoarele documentarelor.
Primul film – Capturi – de Ana Gurdiş, a pus în evidență modul în care iubirea pentru fotografie poate fi moștenită de la părinți la copii. Filmul poate fi definit ca fiind mai mult o lucrare de montaj, fiind construit dintr-o înșiruire de fotografii care, așezate astfel, spun o poveste.
Întrebarea care a deschis discuția a fost referitoare la felul în care filmul a căpătat o notă personală. Ce știa Ana Gurdiş era că voia să lucreze cu niște arhive de imagini găsite, dar cum s-a întâmplat că, pornind de acolo a ajuns, de fapt, să zică o poveste foarte personală?
„Din anul I de facultate aveam această idee că trebuie să fac ceva cu ai mei. E prima dată când vorbesc despre mine și familia mea pe ecran. Eu am început să vorbesc despre alții ca să ajung la mine. Nu pot să zic că a fost un drum foarte ușor, e greu să vorbești despre tine. Dar am simțit că am și eu povești despre care pot să vorbesc”, a spus Ana.
Al doilea documentar, A Dying Leaf Should Be Able to Carry the Weight of the World, de Thea Lazăr, ne-a arătat importanța plantelor pentru viața pe Pământ, dar și cum acestea pot avea de suferit din cauza oamenilor.
„Tot video-ul este mai personal decât pare. Pare foarte detașat, dar de fapt grădina botanică din Cluj e un punct foarte mare de inspirație și de relaxare pentru mine”, a mărturisit Thea atunci când a vorbit despre filmul său.
Al treilea, Lucky Girl Syndrome, de Rayana al Souliman, a prezentat experiența autoarei în timp ce se muta într-un oraș nou și a evidențiat dificultățile adaptării la un mediu necunoscut.
Pe lângă aceste filme, în programul de proiecții de la Cinema Victoria din Timișoara, au mai putut fi vizionate: Riotsville, U.S.A, regizat de Sierra Pettengill, Umbra deșertului, al cărui regizor este Juan Manuel Sepúlveda – iar festivalul a fost încheiat cu filmul Iubirea nu e o portocală, regizat de Otilia Babară.
Aceste filme au reușit să transmită mesaje importante despre viață, diversitate și drepturile omului, folosind poveștile personale pentru a ne face să reflectăm…
Festivalul One World Romania la Timișoara a demonstrat încă o dată puterea filmului documentar de a aduce în fața publicului subiecte sensibile și de a stimula dezbateri constructive. Evenimentul a fost o oportunitate unică de a reflecta asupra problemelor contemporane și de a înțelege mai bine complexitatea lumii în care trăim.