Proiectul „Eroi Urbani” aduce în prim-plan exemple de oameni care nu doar cred în schimbarea în bine, dar o și fac posibilă, dedicându-și fiecare zi din viața lor unor activități care au un impact semnificativ în societate și în comunitatea din care aceștia fac parte.
Printre cei 7 Eroi Urbani nominalizați din Timișoara se află și Silvia Fierăscu, cercetător și lector universitar doctor la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Este erou pe domeniul educației și a acceptat să ne vorbească despre impactul pe care îl are asupra acestui domeniu și cum își inspiră studenții spre o carieră strălucită.
Care este ideea ce stă la baza proiectului Eroi Urbani?
Proiectul Eroi Urbani este un proiect menit să inspire publicul larg cu privire la ce poți face pentru comunitate. Ideea proiectului a pornit de la faptul că vedem oameni în jurul nostru care fac lucrurile să se întâmple, care participă în comunitate și au un impact pozitiv asupra ei – de multe ori făcând asta chiar voluntar. Sunt oameni care găsesc o cauză în care cred și își dedică timp și resurse pentru a-și propune câteva obiective de participare în comunitate.
Cum ați ajuns să faceți parte din acest proiect?
Mă aflu printre cei 7 Eroi Urbani care au fost nominalizați anul trecut în cadrul proiectului Eroi Urbani. Eu sunt eroul urban pe educație. Acest lucru reprezintă și impactul pe care l-am avut și îl am în educație.
Ce înseamnă acest proiect pentru dumneavoastră?
Din punct de vedere personal, mă mândresc foarte mult de nominalizarea aceasta pentru că dovedește că se vede ceea ce fac împreună cu studenții în comunitate. Asta înseamnă că impactul meu în educație este unul vizibil. Asta mă bucură, pentru că îmi doresc să îmi inspir studenții să își aleagă o cale profesională care să le dea motivație și să îi formeze într-o zonă frumoasă, contribuind în comunitate.
Din punct de vedere profesional, înseamnă că este o recunoaștere a meritelor pe care le am, evident cu participarea studenților, pentru că ei sunt cei datorită cărora am primit această nominalizare. Îmi doresc pe viitor să pot continua, deoarece aceasta a fost validarea că sunt pe drumul cel bun.
Sunteți deschisă spre noi oportunități legate de educație. Puteți să ne dați exemple?
Absolut. Și nu numai că sunt deschisă la noi oportunități, dar încerc să și creez noi oportunițăți. De exemplu, la cursuri am început de anul acesta să implic sistematic organizații și instituții din comunitatea locală, națională și internațională, care să lucreze în proiecte aplicate împreună cu studenții.
E o oportunitate pe care puțini studenți în România o au pentru că este foarte greu să faci un proces de genul acesta. Dar noi am reușit să-l punem în practică. Lucrăm în parteneriat cu Primăria Timișoara, cu Fundația Comunitară, cu Făgăraș Research Institute, cu Centrul de Transfuzie și universități din lume.
Toate aceste organizații colaborează cu noi în calitate de clienți și de parteneri în proiecte aplicate pentru studenți. Pe lângă experiența pe care studentul o deprinde lucrând efectiv într-un proiect până la final, fie de cercetare, fie de comunicare publică, mai face și networking. Interacționează cu profesioniști în domeniu și, cel mai important, înțelege și lucrează probleme aplicate. Clientul își expune nevoile, iar studenții învață cum să adreseze nevoile respective printr-un proces profesional, cu instrumente profesionale și cu rezultate profesionale.