„Oamenii dreptății” este un eveniment conceput de Leaders for Justice și DoR, sub forma unei „reviste vii”, în care, timp de două ore, dinamica unei reviste e transpusă în povești diferite despre dreptate, spuse de profesioniști în justiție sau educaţie, de jurnaliști și artiști.
În 12 decembrie 2022, evenimentul a ajuns la Timişoara, punând publicul local în faţa unui mix original de povești adevărate, stand-up, poezie, scurtmetraje și muzică live, într-un rollercoaster de emoții cu și despre dreptate în toate formele ei.
„Un spectacol care pune în scenă povești despre dreptate. (…) Împreună credem în lucruri făcute fără laudă! Și mai credem în ceva: în vulnerabilitate, empatie și în puterea comunității! Așa am ajuns în seara asta aici, alături de DoR, o mână de jurnaliști, fără de care ultimii 13 ani ar fi fost mai săraci. Fără căutarea lor constantă de a înțelege mai bine societatea, probabil că n-am fi fost azi aici”, a spus Doru Toma, coordonatorul programului Leaders for Justice, cel care a dat startul evenimentului.
Cum se vede dreptatea prin ochii unui avocat
În cadrul evenimentului, avocata Adelina Iancu a fost cea care, prin povestea „Dreptate pentru bunicul meu”, a impresionat întreaga sală. Ea a relatat într-o notă foarte personală dificultățile întâmpinate de bunicul ei în a primi un tratament adecvat pentru cataractă şi apoi imposibilitatea ei de a dovedi vinovăția medicilor într-un caz de malpraxis. Într-un discurs emoţionant, ea a descris cum bunicul ei s-a simţit înșelat, îndurerat, descurajat și revoltat în faţa modului în care a fost tratat de sistemul medical românesc.
Dreptatea percepută de artişti, prin poeme
Pe lângă avocați și oameni ai justiției, evenimentul a inclus şi intervenţia poetei Cătălina Stanislav. Tânăra artistă a recitat trei dintre poemele proprii: „hospital drama”, „bitterol pe plajă” și „o să fim bine”, captând atenția prin stilul deosebit al scriiturii şi prezența scenică. Tratând subiectul nedreptăţilor profunde din sistemul medical, poeziile Cătălinei Stanislav au sunat sincer și dezinhibat. Volumul „Nu mă întrerupe” se află în curs de publicare, iar recitarea poemelor a avut un impact deosebit pentru iubitorii de lirică din public. Prin prezentarea propriilor povești în versuri, Cătălina a reuşit să trateze subiectul dreptăţii în mostre vii de vulnerabilitate, empatie și putere a exemplului.
Dreptul de recunoaştere a unei identităţi trans
O altă povestea care a impresionat audienţa a fost „Corp delict”, povestea lui Patrick Brăila, un bărbat trans de 37 de ani, regizor și activist, care se luptă cu autoritățile pentru recunoașterea identității.
Patrick, alături de Dana Bunescu, lucrează la un documentar care vrea să arate procesul prin care a trecut în încercarea de a-și schimba actele, astfel încât să ajungă să-l reprezinte. În cadrul filmului, Patrick ne spune modalitatea teoretică prin care îți poți schimba actele, dar care nu are mereu succes. Trebuie să mergi la tribunal și să aduci dovezi medicale care susțin tranziția ta, să aduci martori și să lași un judecător să decidă dacă ești cine spui că ești. Practic, judecătorul decide cine ești, nu tu.
Din 2012, de când și-a început tranziția și până în prezent, statul român încă discriminează astfel persoanele care fac parte din comunitatea LGBT. Împreună cu asociația ACCEPT, unde este și co-președinte, Patrick Brăila încearcă să schimbe aceste lucruri.
Educaţie şi dreptate
O altă poveste a fost cea a Dianei Ilie. Cu o experiență de 20 de ani în vânzări, din care 14 ani în management și training, a ales totuși să meargă mai departe în domeniul educației. Și-a petrecut primii trei ani în sistemul educației ca profesor transformațional într-o comunitate defavorizată în județul Călărași, iar de doi ani este profesor într-un liceu special pentru persoanele cu deficiențe de vedere, toate acestea fiind posibile cu ajutorul ONG-ului Teach for Romania.
Când vine vorba de cuvântul „dreptate” în educaţie, Diana îl vede echivalent cu echitatea, cu dreptul fiecărui copil de a avea acces real la educație, aceasta fiind una din valorile celor de la Teach, care a marcat-o profund și a ajutat-o să pornească pe acest drum.
Leaders for Justice este o organizație non-guvernamentală care aduce împreună profesioniști din domeniul juridic. Viziunea acestei comunități este îmbunătățirea sistemului juridic din România. „Decât o Revistă” sau DoR este o publicație independentă care spune povești adevărate pentru a sprijini comunitatea să înțeleagă, să empatizeze, să descopere soluții și să acționeze. La sfârșitul anului 2022, revista și-a încetat activitatea, iar acest eveniment a fost organizat și cu scopul de a-și lua rămas bun.
Articol scris de Lorena Ciocan, Armina Vastag, Denisa Mihalache și Valentin Rusu