fbpx

Cristina Chevereşan: Un altfel de jurnal veneţian

Ne-am fi gândit că Veneția nu mai ascunde niciun secret, că tot ce era de știut despre acest oraș se știe deja. Însă pe lângă Piaţa San Marco și Podul Rialto, celebrele repere ale orașului, Veneția ascunde emoții, ascunde lucruri pe care nu le poți descoperi de pe Internet sau într-un city break. 

Cristina Chevereșan, conferențiar doctor habilitat la Universitatea de Vest din Timișoara, a avut ocazia să locuiască două luni în Veneția, experiență care nu a rămas neconsemnată. Ea a publicat cartea Mansardă la Veneția. Nouă săptămâni în lagună, un jurnal de călătorie care descrie viața dintr-o „altfel de Veneție”.

Cum v-a venit ideea pentru această carte?

Nu aș putea pretinde că mie mi-a venit ideea. Pornind de la experiența mea de lucru într-o redacție și de la faptul că mai scrisesem chestiuni de genul unui jurnal de călătorie, când colegii mei au aflat că voi petrece două luni în Veneția, mi-au sugerat că dacă tot o să petrec atâta timp acolo, măcar să scriu despre asta.

Am plecat, deci, cu tradiționalul caiet după mine (care din păcate a rămas nefolosit deoarece tot laptopul a ajuns să-mi fie cel mai util) şi am început să notez tot ce mi se întâmpla și tot ce mi se părea important pe parcursul fiecărei zile. Nu am intenționat neapărat să public respectivul jurnal, dar după ce am recitit și au citit și persoanele care m-au sfătuit să scriu, am considerat că poate ar exista lucruri de interes și pentru alţi cititori. 

Se deosebește în vreun fel cartea dumneavoastră de oricare altă carte despre călătorii?

Nu cred că se deosebește în vreun fel de alt jurnal de călătorie. Chiar spuneam în mica prefață că există scrieri de călătorii dintotdeauna și vor exista mereu.

Scrierea de călătorie poate fi una mai intimă decât alte tipuri, având în vedere că cerne tot ce întâlnești printr-un filtru propriu, prin propria sensibilitate. Nu este o competiție a stilului sau a intelectului. Pe de altă parte, nu aș cataloga cartea mea ca fiind o scriere de călătorie. A fost un jurnal pe care l-am ținut atâta vreme cât am stat la Veneția, un jurnal împărțit între cariera academică și partea culturală, încercând să le consemnez pe ambele și să văd cum se îmbină în acest fundal foarte cunoscut de multă lume.

Sursă foto: aventurescu.ro

Ce am intenționat eu a fost să aduc cititorului acea Venție pe care nu o întâlnești neapărat în 2-3 zile ca turist. Acea Veneție pentru care ai nevoie de tihnă, ai nevoie de liniște, ai nevoie de timp petrecut. O Veneție intimă, o Veneție a muzeelor, a micilor ateliere, a localnicilor. O Veneție dincolo de cărările bătute și străbătute, dincolo de San Marco și Rialto, acele celebre repere.

Ce v-a plăcut cel mai mult în Veneția?

E foarte greu de spus. Veneția este un oraș magic din multe puncte de vedere. E un oraș al nuanțelor, al unei călduri interioare ce nu devine evidentă la prima vedere. Veneția care mi-a plăcut mie e acea Veneție a locurilor marginale, a locurilor anonime, a locurilor pe care nu le descoperi în orice ghid de călătorie.

Sursă foto: stiripesurse.ro

E Veneția după-amiezilor de duminică pe anumite canale foarte puțin accesibile turiștilor. E o Veneție foarte mândră de moștenirea ei culturală, o Veneție care a trecut inclusiv prin marile epidemii de ciumă. Toate acestea fac din oraşul din lagună unul foarte special. Dar dacă ar fi să dau un răspuns concret, cel mai mult mi-a plăcut mansarda

Ați renunța la viața din Timișoara pentru a trăi în Veneția?

Există unele momente privilegiate în viață când avem parte de experiențe unice. O experiență unică pe care am avut-o a fost să fiu cercetător Fulbright la Universitatea Harvard. Au fost 4 luni din viața mea pe care le-am petrecut în Cambridge, Massachusetts şi singurul regret este că nu m-am gândit să le consemnez. Dar iată că am recuperat în cazul Veneției!

Întotdeauna aș merge în vizită cu drag în Veneția, dar nu mi-am pus problema până la această vârstă să părăsesc orașul natal și orașul în care lucrez, de dragul îndrăgostirilor de diverse alte spații culturale.

Aveți vreun mesaj pentru cititori?

Dragii mei, mergeți la Veneția, lărgiți-vă orizonturile oricând, oriunde, cu orice ocazie! Veneția este un oraș extrem de cunoscut și, totuşi, încă există o mulțime de lucruri de descoperit în el.


Călătoriți – pentru că astfel vă lărgiți orizonturile.

Călătoriți – pentru că astfel descoperiți o mulțime de lucruri despre voi pe care poate nu le-ați fi știut altfel.

Călătoriți – pentru că așa vă maturizați emoțional, așa vă cultivați spiritul civic, așa vă descoperiți adevărata legătură cu ceea ce vă înconjoară. 

Distribuie:

Valentin Rusu

Valentin Rusu

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!