fbpx

Au dat pantofii cu toc pe ghetele cu crampoane

Cine a spus că sensibilitatea și forța nu merg mână în mână pe un teren, înseamnă că nu a vizionat niciodată un meci de fotbal feminin. #BineFăcătoarele ne demonstrează cum aceste două caracteristici se împletesc: echipă de prima ligă, vicecampioană și finalistă a Cupei României. Nu vă povestesc despre nici o echipă de fotbal masculin din zona Timiș, ci despre echipa de fete a celor de la ACS Fortuna Becicherecu Mic.

Fotbalul feminin s-a jucat prima dată în 1895 în nordul Londrei. De-a lungul timpului, s-a lovit de mai multe bariere, care presupuneau că sportul cu mingea rotundă trebuie să fie jucat doar de bărbați. Astfel, din 1991, FIFA organizează primul Campionat Mondial de Fotbal Feminin ce se desfășoară o dată la patru ani.

Cristina Codrescu joacă pe postul de fundaș central, iar pentru ea fotbalul a rămas pasiunea cea mai mare din copilărie. A venit la Timișoara la facultate pentru că părinții i-au spus să facă o școală, să muncească și să nu trăiască doar din acest sport. „Eu am ambiție și voință, așa cred că m-am născut, să nu renunț. În prezent și lucrez opt ore la Flex”. În anul patru de facultate a auzit că există la Becicherecu Mic o echipă de fete, iar de atunci merge în paralel cu locul de muncă și pasiunea. „Îmi place foarte mult la această echipă, chiar dacă este prima la care joc.”

Din păcate, în România, nu este cotat la fel ca în țările europene, ceea ce le împinge pe majoritatea jucătoarelor să treacă fotbalul pe planul secund. „Dacă ne uităm în alte țări, Spania, Italia, Franța, acolo totul e la un alt nivel, poate că de cinci ori mai bun. Fetele din alte țări dezvoltate asta fac, fotbal. Ei, la noi, lucrezi și part-time sau la opt ore cu două, trei schimburi. E greu.”

11 fete pe teren în același echipament? Se spune că mai multe fete nu pot sta una lângă alta dacă sunt îmbrăcate la fel. „Fetele se supără, se ceartă, se împacă, dar suntem un colectiv bun. Ne trece repede. Încercăm să jonglăm cu toate problemele. Suntem un grup unit, chiar dacă te miră că 20 de fete sunt îmbrăcate la fel. Cu puțină organizare, disciplină și voință, se poate. Nu cere nimeni luna de pe cer. Fetele vin cu dorință la antrenamente și la meciuri.”

De aceeași părere este și tehnicianul echipei, Sorin Brîndescu, aflat și la prima experiență de a antrena o echipă de fete. „Răspund foarte bine comenzilor pe care le dau și ceea ce cer din antrenamente. Sunt foarte receptive și dornice de a se autodepăși și de a se pregăti din ce în ce mai bine.”

Credeați că #BineFăcătoarele nu pot purta crampoane și nu se pot târî prin noroi pentru visul lor? Acest lucru este dovedit și prin rezultatele obținute de Fortuna Becicherecu Mic în sezonul precedent. Pentru acest an, obiectivele sunt împărțite între cele de performanță și cele de instruire. „Nu cred în ideea că fetele nu pot juca fotbal. În alte țări precum, Franța sau Spania, fetele joacă aproape la același nivel ca bărbații. Poate că nu ai atuurile lor: forța, viteza, plecarea de pe loc, dar ești acolo, aproape de ei.” Sorin Brîndescu ne-a explicat cum pregătirea sportivelor nu diferă cu nimic față de cea a băieților. „Vreau să cred că nu este nicio diferență. Din punctul meu de vedere, la fel, ne ocupăm de fotbal. Programul de pregătire pe care l-am conceput în această iarnă respectă aceleași principii ca la băieți.”

Chiar dacă echipa de fete este condusă de pe bancă de un antrenor de genul masculin, în această colaborare nu au existat probleme. M-am înțeles bine cu ambii antrenori pe care i-am avut. Încă din generală am avut o conexiune mai bună cu băieții. Îmi e ușor să discut, plus că există respectul. Nu poți să vorbești oricum, dar nu este vreo barieră, nici fetele nu simt asta.”

Pe o scară de la 1 la 10, aprecierea fotbalului feminin nu trece nici măcar de jumătate în țara noastră, dar Sorin Brîndescu, antrenorul celor de la Fortuna Becicherecu Mic, este optimist și privește spre viitor. Indiferent ce notă aș da astăzi de apreciere, e cu un punct în plus pentru că dumneavoastră, mass-media, vă orientați spre fotbalul feminin și îl promovați. Nu este foarte apreciat, dar cred că pe viitor va prinde la public, așa cum se întâmplă și în țările europene. Este un decalaj destul de mare între fotbalul masculin și cel feminin.” 

UEFA a lansat pe data de 13 februarie proiectul Playmakers, în parteneriat cu Disney, proiect ce are ca scop dezvoltarea fotbalului feminin. Poveștile Disney vor fi folosite în programele de pregătire de ultimă generație, pentru a încuraja cât mai multe tinere spre acest sport. România face parte din cele șapte țări pilot care vor implementa acest proiect, ceea ce reprezintă un pas înainte.

„Se investește puțin în om și în condițiile de joc”, spune și Cristina despre situația actuală a acestui sport în România. Prin performanțele obținute, echipa de fete a ridicat ștacheta și, așa cum spunea și ea, își doresc mai mult anul acesta. Cu zâmbetul pe buze după o zi de muncă, Cristina și colege ei se pregăteau de antrenament. Deși ploua afară, entuziasmul fetelor cu mingea la picior putea fi văzut pe chipul lor.

Author

Distribuie:

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!