fbpx

Andrei Ujică – Cineastul de la sfârșitul lumii

La final de noiembrie s-a organizat un eveniment cinematografic menit să celebreze activitatea regizorului și scriitorului timișorean Andrei Ujică. Retrospectiva Andrei Ujică aduce laolaltă trei dintre filmele acestuia: Videograme dintr-o revoluție, Out of the Present și Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu. Proiecțiile înșirate pe parcursul a trei zile s-au încheiat cu o conferință-dialog între regizor și doi critici de film: Andrei Gorzo și Alice Leroy.

 Andrei Ujică s-a născut la Timișoara în 1951. Cunoscut în anii ‘70 mai ales după colaborarea acestuia cu Șerban Foarță la compunerea versurilor pentru formația Phoenix, a publicat eseuri, proză și versuri. În 1981 emigrează în Germania Federală, unde predă literatură și film, devenind astfel disident în ochii regimului comunist din România.

În contextul revoluției din ‘89, Andrei Ujică își începe cariera ca regizor odată cu primul său proiect, Videograme dintr-o revoluție. Realizat împreună cu cineastul german Harun Farocki, acesta este un „eseu cinematografic”, după cum spune însuși Ujică. Un ansamblu de înregistrări filmate atât de camerele Televiziunii Române cât și de amatori, ce vizează evenimentele petrecute în 20-25 decembrie 1989, adică revoluția românilor împotriva regimului comunist.

Sursă fotografie: TVR

Filmul este construit din două componente. Pe de-o parte, se vrea un eseu de analiză a imaginii, dar în același timp prezintă un fir narativ care are în prim-plan comutarea imaginii de la o locație la alta: Comitetul Central și Televiziunea Română; fir narativ care surprinde, prin intermediul camerelor, discursurile politice care au urmat, precum și lupta între cei implicați pentru preluarea puterii. Filmul pune în valoare televiziunea, care reprezenta cel mai important mijloc de comunicare dintre comunitate și evenimentele revoluției.
 Aceste „fragmente de timp istoric”, cum le numește Ujică, duc la un dialog profund al minții care se poartă între sentiment și rațional, publicul fiind în ipostaza criticului și a empaticului, în același timp.

 Fiecare film a fost urmat de o conversație între Andrei Ujică, Andrei Gorzo și public. Filmele au fost proiecte la Cinema Victoria prin intermediul programului La UVT, Cultura este Capitală. Retrospectiva Andrei Ujică s-a încheiat cu conferința care s-a ținut la UVT sub numele „Cineastul de la sfârșitul lumii’’, prin intermediul căreia s-a celebrat importanța regizorului și scriitorului timișorean de anvergură internațională.

Distribuie:

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!